Moartea pinguinilor: Cea mai mare colonie a scăzut cu 90%

Numărul pinguinilor imperiali din sudul Oceanului Indian a scăzut dramatic. Foto: Wikimedia Commons

Cea mai însemnată colonie de pinguini imperiali este cu 90% mai mică față de anii ’80, când fusese monitorizată ultima oară.

Ile au Cochons, o insulă din sudul extrem al Oceanului Indian, era cândva un paradis al pinguinilor imperiali, adăpostind, în total, peste două milioane de păsări. Mai mult de jumătate erau pinguini imperiali.

Astăzi, experții care au studiat insula izolată și nelocuită din arhipelagul Crozet au descoperit că aici mai trăiesc doar 60.000 de perechi de pinguini imperiali și 200.000 de păsări.

Efectivul coloniei a scăzut în ultimii 35 de ani cu 88%. Insula a fost vizitată ultima oară de cercetători în 1982, iar de atunci a fost monitorizată prin fotografii făcute din spațiu.

Cercetătorii francezi au descris scăderea drastică a numărului pinguinilor ca fiind ”neașteptată”.

”Cauza declinului masiv al coloniei rămâne un mister şi trebuie rezolvat”, a scris echipa condusă de Henri Weimerskirch, de la Centrul pentru Studii Biologice din Chize, Franţa, în revista Antarctic Science.

Fenomenul El Nino, posibil ”vinovat” pentru dispariția pinguinilor

Potrivit oamenilor de știință, declinul a început în urmă cu două decenii și continuă și în prezent. ”Pentru a putea înţelege cauza declinului, este necesar să fie studiată colonia atât pe uscat cât şi pe apă”, mai spun cercetătorii francezi.

Fotografiile aeriene arată că multe dintre zonele care erau cândva ocupate doar de pinguini sunt acum acoperite de vegetație.

Se pare că principala cauză a scăderii populației de pinguini imperiali este fenomenul El Nino, care încălzește sudul Oceanului Indian și împinge hrana păsărilor – peștii și calamarii – spre nord, departe de ”casa” coloniei.