Moartea parolelor. Clienții unei bănci vor fi recunoscuți după voce și amprente

Creșterea economică a României este cea mai mare din Europa (europarl.europa.eu)
Foto: europarl.europa.eu

Identificarea biometrică va înlocui în curând parolele la banca britanică HSBC, iar peste 15 milioane de clienți vor putea folosi sistemul.

Banca susține că noua metodă este mai sigură și mai ușor de folosit decât parolele, precizând că sistemul de securitate biometric nu presupune niciun efort din partea clienților, care, în prezent, își uită parolele sau o folosesc pe aceeași în mai multe conturi online, devenind vulnerabili în fața atacurilor cibernetice, scrie The Telegraph.

Clienții care vor să folosească acest serviciu vor oferi o amprentă vocală băncii, care va analiza viteza de vorbire, cadența și felul în care sunt pronunțate cuvintele.

Pentru a accesa contul bancar, clienții vor spune o frază-tip sau își vor citi numărul de cont sau data nașterii. Oficialii băncii au menționat că sistemul funcționează chiar și atunci când clienții sunt răciți sau suferă de alte boli care le pot afecta vorbirea.

Banca va testa sistemul de recunoaștere a vocii în săptămânile care urmează, urmând să îl lanseze pentru toți clienții până la vară.

De asemenea, instituția a început să ofere un serviciu de verificare a amprentelor clienților care vor să își acceseze contul cu ajutorul iPhone.

Și alte bănci încearcă să înlocuiască parolele. Lloyds Banking Grouă a testat un sistem prin care clienții își pot accesa contul prin atingerea cardului de debit de smarphone și chiar a dezvoltat un dispozitiv de recunoaștere a bătăilor inimilor.

Royal Bank of Scotland folosește deja sistemul de recunoaștere a amprentelor pentru clienții cu iPhone, în timp ce Barclays a lansat un scanner al degetelor care se folosește de fluxul sângelui pentru a verifica identitatea clientului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase case din copaci. 12 locuințe în imagini superbe
Nu avea bani de chirie, așa că și-a construit singur o casă. Mică, ingenioasă și confortabilă
Casa cu Brad, locul unde turistul devine un prieten. Cazare gratuită în inima Apusenilor sălbatici