Mitul constructorilor chinezi vitezomani a fost spulberat în România

FOTO: Asociația Pro Infrastructura
FOTO: Asociația Pro Infrastructura

O companie din China lucrează de mai bine de trei ani la un drum de 5,5 kilometri cu o bandă pe sens. Este primul drum din România pe care îl construiește o companie din China. Este vorba despre centura Zalăului.

Drumul ar fi trebuit inaugurat luna aceasta, însă lucrările sunt foarte mult în urmă, potrivit Asociației Pro Infrastructurat.

„Mitul constructorilor chinezi vitezomani, spulberat (și) în România. Din păcate, Sinohydro nu a rupt gura târgului pe Centura Zalău, ba dimpotrivă”, apreciază Asociația Pro Infrastructura.

Contractul a fost semnat cu Sinohydro, companie deținută de statul chinez aflată în top 10 constructori din această țară, în 31.07.2020 pe suma de 185 milioane lei fără TVA, cu 6 luni perioada de proiectare, 24 de execuție și 7 ani garanție. Ordinul de începere a fost dat în 25.09.2020, iar termenul de finalizare actual este 23.03.2023.

Stadiul fizic este de aproximativ 20% după fix un an de zile de la terminarea proiectării și emiterea autorizației de construire din 26.03.2021.

Așadar antreprenorul trebuie să mărească semnificativ mobilizarea dacă vrea să aibă o șansă de a-și respecta angajamentele contractuale, mai apreciază Asociația Pro Infrastructura.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.