Mită pentru Dosarul Transferurilor. Frații Becali și judecătoarea merg la închisoare

FOTO: Arek Socha/Pixabay.com
FOTO: Arek Socha/Pixabay.com

Magistrații au dat sentința finală în cazul judecătoarei acuzate de luare de mită de la frații Ioan și Victor Becali. Fosta judecătoare Geanina Terceanu a fost condamnată la șapte ani de închisoare acuzată că a luat mită pentru Dosarul Transferurilor. După gratii au fost trimiși și frații Becali, în timp ce Cristi Borcea a fost achitat.

Victor Becali și Ioan Becali au primit astăzi câte 3 ani de închisoare cu executare. Astfel, contopind pedepsele, Victor Becali ajunge la 5 ani şi 8 luni, iar Ioan Becali la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Pentru că fraţii Becali au beneficiat de eliberare condiţionată pentru condamnările din dosarul Transferurilor, acest beneficiu a fost anulat.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, iar cei trei inculpați condamnați au fost ridicați de poliție aseară.

Avocaţii Iorgovan şi Petre au fost audiaţi în calitate de martori în legătură cu faptele de care sunt acuzaţi Terceanu şi cei trei oameni de fotbal în acest dosar.

Mită pentru Dosarul Transferurilor. Judecătoarea a dat achitări în primă instanță

Geanina Terceanu a fost acuzată că în Dosarul Tranferurilor, pe care l-a judecat în primă instanță, i-a achitat pe toți inclupații în 2014. În schimb ar fi primit o mită de 185.000 de euro.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul în care Borcea şi fraţii Becali fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală privind transferurile unor jucători.

Pe 3 aprilie 2012, Terceanu a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora, achitare pronunţată în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 („fapta nu există”).

Mită pentru Dosarul Transferurilor. Cine și câți bani a dat

În rechizitoriu se mai spune că pentru a pronunţa această soluţie, magistratul ar fi primit, în intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro, din care 185.000 de euro de la Ioan şi Victor Becali, iar 10.000 de euro de la Cristian Borcea.

De asemenea, potrivit procurorilor, din banii primiţi, judecătorul Terceanu a folosit 56.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe.

În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, care a dispus pedepse între trei şi opt ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare, în cazul inculpaţilor. Cei trei implicați și în cazul „Mită pentru Dosarul Transferurilor” au primit pedepse grele. Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Victor Becali şi Cristi Borcea, la câte şapte.