Mit sau realitate: duc tocurile și hainele strâmte la apariția varicelor?

Varicele sunt o afecțiune foarte răspândită și cu urmări grave dacă sunt lăsate netratate. Tocmai din acest motiv încercăm și noi să lămurim în articolul de față câteva aspecte legate de apariția lor, felul în care se manifestă, ce se poate face și factorii care duc la apariția lor.

Pentru a înțelege mai bine ce sunt aceste varice sau vene varicoase, iată câteva explicații chiar de la specialiști:

Varicele se dezvoltă sub piele și apar mai ales la nivelul gambelor, în spatele genunchilor. Sunt niște vene mărite și inflamate. Ele pot fi de culoare roșie, purpuriu sau albastru.

Cum apar varicele

Venele conduc sângele spre inima. La nivelul picioarelor, sângele urcă spre inimă împotriva forței de gravitație, astfel că elasticitatea venelor, contracțiile musculare și valvare din interiorul venelor sunt foarte importante pentru a duce sângele spre inimă.

În timp, valvele se pot deteriora, lucru care duce la acumularea sângelui în vene, stagnarea lui la nivelul venelor, creșterea lor în dimensiune și apariția, implicit, a venelor varicoase sau afecțiunea cunoscută mai mult de publicul larg sub denumirea de varice.

Cei mai importanți factori care duc la apariția varicelor

Stilul de viață e esențial în apariția vericelor. În general, persoanele care petrec foarte mult timp în picioare tind să fie mai predispuse la dezvoltarea bolii. Din acest motiv persoanele din anumite segmente profesionale sunt mai expuse, cum e cazul asistentelor medicale, chelneri, stomatologi.

Statul în picioare deteriorează valvele din vene la nivelul membrelor inferioare. În altă ordine de idei, nici stilul sedentar de viață nu este recomandat. Obezitatea și sedentarismul sunt o cauza frecvența a apariției varicelor.

Mit sau realitate? Influențează tocurile apariția varicelor?

Chiar dacă nu reprezintă principala cauza de apariție a varicelor, tocurile pot să contribuie decisiv dacă sunt purtate perioade îndelungate. Acest tip de pantof pune o presiune suplimentară și mai mare pe gambă, dar și pe vasele de sânge și valvele venelor din acea zonă, motiv pentru care trebuie evitat.

Și hainele strâmte pot cauza apariția varicelor. Faptul că pielea e strânsă și există presiune pe vasele de sânge duce la funcționarea lor deficitară. Evitarea hainelor strâmte și a tocurilor este o regulă de ținut minte pentru cei care își doresc să nu se confrunte cu apariția varicelor.

Cum se previne apariția varicelor

În primul rând, mișcarea este un element important pentru prevenirea apariției varicelor. Exercițiile fizice ajută la prevenirea mai multor afecțiuni, așa că este cheia pentru sănătatea oricui.

Alimentația sănătoasă este la fel de importantă precum mișcarea. Dieta atent selectată poate să prevină boli cardiovasculare și implicit apariția venelor varicoase. Alimentele grase, ultra-procesate, consumul de carne roșie în exces și orice alt aliment în exces produc daune la nivelul organismului.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.