Mircea Geoană, acuzat că a plagiat masiv în teza de doctorat susținută la ASE

mircea geoană

Foto: Pagina de Facebook Mircea Geoană

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO și posibil candidat la alegerile prezidențiale din această toamnă, a plagiat în teza de doctorat susținută la ASE în anul 2005, relatează PressOne într-o investigație jurnalistică semnată de Emilia Șercan.

Potrivit sursei citate, el a plagiat prin traducere din 2 președinți americani, Bill Clinton și George W. Bush, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele. În total, Geoană a plagiat zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de cei 2 președinți americani, se arată în investigație.

Mircea Geoană și-a susținut doctoratul în 2005, la ASE. Subiectul tezei sale de doctorat este integrarea României în structurile euro-atlantice, însă subiectul central este comprimat în 1,4% din totalul lucrării.

Cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse, mai notează PressOne. De asemenea, și în anexele lucrării există conținut plagiat.

Fostul ministru de Externe al României a folosit o tehnică de preluare neautorizată de conținut, regăsită și în alte teze de doctorat ale unor demnitari de rang înalt, numită plagiat prin traducere.

Cea mai mare parte a conținutului identificat ca fiind plagiat provine din 3 documente oficiale. Este vorba despre 3 rapoarte intitulate la fel, Economic Report of the President. Primul a fost prezentat Congresului SUA, în februarie 1999, de președintele Bill Clinton, iar celelalte două, de președintele George W. Bush, în februarie 2002, respectiv februarie 2003. Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie.

Într-o discuție cu PressOne, Mircea Geoană a negat că ar fi plagiat în teza sa. „Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afara regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Puteți citi întreaga investigație aici.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version