Mircea Cărtărescu, recompensat cu un prestigios premiu european

Mircea Cărtărescu a câștigat deja două premii internaționale în 2018 Foto: Facebook Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu primește premiu după premiu pentru activitatea sa, iar ultimul dintre ele este Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung 2015/ Premiul de Carte de la Leipzig pentru Armonie Europeană 2015.

Acum câteva luni, volumul „Orbitor. Aripa dreaptă” a apărut în limba germană în traducerea lui Ferdinand Leopold „Die Flügel“ și a devenit foarte popular în Germania, drept pentru care autorul va primi în primăvara anului viitor, pe 11 martie, prestigiosul premiu pentru Armonie Europeană, decernat începând cu anul 1994.

Cu ocazia deschiderii Târgului de Carte de la Leipzig de anul viitor, Mircea Cărtărescu va fi prezent la ceremonie, iar discursul de laudatio va fi ţinut de către cunoscutul scriitor german Uwe Tellkamp, informează adevărul.ro.

„Este vorba despre un roman universal, care dă naştere unor numeroase lumi ale cunoaşterii şi ale rostirii şi care debordează în metafizic, fantasmagoric şi apocaliptic. Metafora fluturelui, sub care stă întreaga trilogie, reprezintă însăşi imaginea metamorfozei şi a transfigurării neîntrerupte a lumii“, din comunicatul editurii vieneze Zsolnay, editorul austriac al romanelor lui Mircea Cărtărescu.

„Orbitor” este o trilogie romanescă scrisă de Mircea Cărtărescu în decurs de14 ani. Din trilogie, încheiată în 2007 fac parte trei romane : „Aripa stângă” (1996), „Corpul” (2002), fiind deja tradus în bulgară, franceză și suedeză, iar în 2007 a apărut „Aripa dreaptă”. Pentru scrierea celui de-al treilea volum din trilogia „Orbitor”, Mircea Cărtărescu a primit o bursă de un an lângă Stuttgart, la Schloss Solitude.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.