Miracol: România nu este percepută drept cea mai coruptă țară din UE

Foto: Pixabay

Grecia este țara din Uniunea Europeană care a înregistrat cea mai gravă depreciere a percepției populației în ceea ce privește corupția, însă Bulgaria este în continuare statul din spațiul comunitar unde corupția este resimțită cel mai mult.

Potrivit unui studiu realizat de Transparency International, Grecia este a doua cea mai coruptă țară din UE, urmată îndeaproape de Ungaria, România și Croația.

Situația României s-a depreciat în 2018, față de anul precendent, țara noastră coborând o poziție în topul Transparency Internațional.

La celălalt capăt al clasamentului, Danemarca, Finlanda și Suedia sunt considerate de cetățenii proprii drept cele mai puțin corupte, însă și aceste state au înregistrat scăderi ale punctajului față de anii trecuți.

”Numeroase instituții democratice sunt amenințate în toate țările lumii. De cele mai multe ori, de vină pentru aceste asalturi sunt liderii cu tendințe autoritare sau populiste. Trebuie să facem mai mult pentru a asigura echilibrul și a proteja drepturile cetățenești”, a spus Patricia Moreira, directorul Transparency International.

”Corupția slăbește democrația și produce un cerc vicios, unde corupția subminează instituțiile democratie, slăbindu-le pe cele care pot controla fenomenul corupției”, a adăugat aceasta.