Minunea poloneză. Exemplul Lodz: Cum se transformă un oraş, cu multă voinţă şi fonduri europene

lodz_maniufaktura
Oraşul Lodz

Oraşul Lodz, din inima Poloniei, ascunde un mare paradox. Deşi nu e situat în jurul unui mare râu, precum cele mai multe dintre oraşele mari din Europa şi de pe Glob, apa a fost elementul-cheie prin care oraşul a ajuns metropola cu circa 750.000 de locuitori de astăzi.

 

În fiecare zi, la prânz, imnul municipalităţii Lodz răsună din sediul primăriei. Este un cântec scris în secolul al XIX-lea, în cinstea industriei care a adus bunăstare oraşului – cea textilă.

Interesant este încă un detaliu. Deşi râurile din Lodz abia dacă pot servi la înotat, simbolul oraşului este o barcă.

Primarul oraşului, o femeie, Hanna Zdanowska, a spus reporterilor euronews că apa este destulă, chiar dacă nu prea dai de ea în oraş. „Oraşul Lodz s-a dezvoltat rapid tocmai datorită numeroaselor râuri care îl traversează. De fapt, Lodz este traversat de 18 râuri”, spune Zdanowska.

„Râuri” este însă un cuvânt cam mare. Cel mai mare râu din Lodz are maximum 10 metri lăţime, în cel mai lat punct al său. Restul până la 18 ape curgătoare sunt mai degrabă pârâuri.

Cum apa pare o problemă, atenţia pentru a o ţine curată este maximă. Profesorul Maciej Zalewski, director al Centrului Regional European pentru Ecohidrologie a descris sistemul de purificare a apei, mult mai ieftin şi mai eficient decât o staţie clasică de epurare a apelor.

„Cei mai mulţi poluanţi cad, ca sedimente, în acest bazin”, spune Zalewski. „Procesul este dublat de aceste fâşii. Pânzele de filtru prind aproape toţi agenţii poluanţi, iar, apoi, aceste sedimente şi resturi sunt folosite pentru fertilizarea spaţiilor verzi”, adaugă eco-hidrologul.

Apa, aproape la fel de curată ca o apă de munte, provine dintr-un lac din apropierea oraşului Lodz.

Visul unei case la Piotrkowska

Fără un râu mare, Lodz a crescut în jurul principalei artere de circulaţie a oraşului – Strada Piotrkowska, lungă de patru kilometri. Ghidul Dominika Ostrowska spune: „În secolul al XIX-lea, pe măsură ce oraşul devenea tot mai bogat, toţi visau la o casă pe Piotrkowska. Cum ar fi casa lui Juliusz Heinzel, acum clădirea primăriei. Interiorul s-a schimbat doar puţin faţă de atunci”, spune ghidul.

„Aleea Rubinstein este însă favorita mea”, adaugă Ostrowska. „Marele pianist (Arthur Rubinstein – n.r.) s-a născut pe această stradă, la numărul 67”.

Lodz este celebru pentru industria textilă de aici. Filaturile, construite din cărămidă roşie, au început să răsară în jurul anului 1820. Populaţia oraşului a crescut enorm în acei ani. „Oraşul Lodz s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea, iar în acel moment era unul dintre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. În mai puţin de 100 de ani, s-a transformat dintr-un orăşel cu 1.500 de locuitori într-unul cu peste 600.000. Acum, vrem să ne găsim rădăcinile şi credem că păstrarea acestei superbe infrastructuri post-industriale este o mare şansă pentru acest oraş”, spune şi primarul Zdanowska.

„Manufaktura” este unul dintre cele mai mari centre de cumpărături şi de petrecere a timpului liber din Europa. A fost creat prin transformare unei vechi fabrici. Investiţia este una privată.

Centrul de artă din Lodz este aproape finalizat. Centrul oraşului este şi el în lucrări şi nu va trece mult timp şi va fi, la rându-i, gata.

Fabricile din Lodz, transformate inteligent

Directorul centrului de artă, Krystof Candrowicz, spune: „Aceasta este o veche fabrică, construită în secolul al XIX-lea de industriaşul Karol Scheibler. Acum, e transformată în centru artistic, iar aici vom putea găzdui o mulţime de artişti, festivaluri şi evenimente. Cel mai important este însă că, atunci când lucrările vor fi terminate, în cel mult doi ani, acest centru va ocupa 10.000 de metri pătraţi şi va adăposti un centru de industrie creativă numit Art Inkubator”.

Municipalitatea renovează şi o veche staţie de alimentare cu energie electrică. Este una dintre cele mai mari transformări industriale din lume. Scopul este de a crea un nou centru al oraşului.

Omul însărcinat cu acest proiect, Pawel Zuromski, descrie: „Este vechiul generator al oraşului, o parte din el datează din 1907. După ce lucrările vor fi finalizate, aici va fi un centru de artă cinematografică. Vom avea aici şi un imens studio de înregistrări, în care vor avea loc chiar şi o orchestră ori un cor. „Vechea cameră a maşinilor va găzdui o galerie de artă şi spaţii de conferinţe. Vom avea de asemenea un planetariu şi un cinematograf 3D”, adaugă Zuromski.

„În cealaltă parte este noul generator, construit în 1930. Aici va fi un centru tehnic şi de cercetare. Instalaţiile vor avea drept scop principal explicarea modului în care este produsă electricitatea”.

Cultură şi afaceri

Lodz dă impresia că este mereu în căutarea apei, pentru a trăi, dar şi pentru a asigura distracţie locuitorilor – un superb Aqua Park, Fala, este deschis aici.

Preşedintele regiunii Lodz, Witold Stepien, spune: „Este clar că oraşul Lodz depinde puternic de regiunea înconjurătoare. Spaţiul de tratare a apei, de exemplu, a fost construit de Lodz şi comunităţile din jur”.

Imensa staţie de tratare a apei a fost construită în 1974. „Viaţa a revenit pe râul Ner. Înainte, apa îşi schimba culoarea întruna, în funcţie de ce făceau fabricile într-un anumit interval de timp. Acum, este din nou curată”.

Lodz mai are un mare avantaj. În apropierea oraşului se întâlnesc două autostrăzi, A1 şi A2. Această intersecţie a dat naştere unei imense zone de afaceri în zonă. Autorităţile au decis să reducă taxele, pentru a tenta şi mai tare companiile.

Lodz este foarte interesat şi de energia verde, eco. Un spital este încălzit cu apă fierbinte din sursă geotermală, cu ajutorul unui puţ adânc de doi kilometri.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version