Minunea agricolă de la Leoteşti: Marian crește oi și vaci, soția face brânza

FOTO: ulleo/Pixabay.com
FOTO: ulleo/Pixabay.com

Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a declarat la emisiunea „Viața Satului” că viitorul agriculturii românești stă în ferma de familie, care are „capacitatea de a rezista, de a evolua” și, indiferent de schimbările politice, este singurul model care a funcționat de fiecare dată.

„Ferma de familie are o anumită capacitate de rezistenţă la adaptare, mai mult decât alte scheme. Chiar dacă în anumite modele de organizare politică un anumit mod de organizare a agriculturii a fost dominant, găsim ferma de familie care a fost acolo.

S-a schimbat modelul politic, ferma de familie a rămas. În timp ce alte structuri de organizare economică au evoluat. Din acest punct de vedere cred că ferma de familie este un nucleu de model de organizare”, a declarat fostul comisar european la emisiunea „Viaţa Satului”.

Exemplul familiei Badea

Un astfel de exemplu vine de la o familie din Leotești, județul Olt. Potrivit Știrilor TVR, Marian Badea, de profesie medic veterinar și soția sa, profesor de chimie, au pus pe picioare o fermă care crește de la o zi la alta.

Marian se ocupă de animale, iar soția sa a devenit o adevărată specialistă în producerea brânzei. Medicul a ajuns la peste 320 de capete, capre și ovine.

Animalele sunt hrănite cu furaje pe care familia Badea le cultivă pe o suprafață de aproximativ 25 de hectare. Medicul-fermier spune că vrea să se extindă și mai mult, în viitorul apropiat ar investi într-o instalație electric de muls și se gândește să facă o cerere pentru fonduri europene.

Prima investiție într-o fermă de capre

• În medie, pe piață, o capră costă în jur de 200 de lei. Dacă ai cumpăra 30 de capre, ar însemna să dai aproximativ 6.000 de lei;
• În prima investiție trebuie să incluzi suprafața de pășune. Pentru 2 hectare trebuie să scoți din buzunar în jur de 5.000 de lei;
• Într-un an, de la cele 30 de capre poți obține în jur de 9.000 de litre de lapte, din care faci aproximativ 1.500 de kilograme de brânză. Dacă vinzi tot ce-ai produs la 15 lei kilogramul, ai obține în jur de 20.000 de lei;
• Pentru a mai reduce din cheltuieli, în primul an ar trebui să te ocupi personal de fermă. Altfel, dacă ai angaja un cioban, ar trebui să scoți din buzunar un salariu și mâncare în valoare de aproximativ 1.500 de lei pe lună.