Ministrul Sănătății: Vârful infecțiilor cu coronavirus va fi după Paște

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că trebuie să ne așteptăm în următoarele două săptămâni la o creștere a numărului de cazuri. De asemenea, pacienții infectați cu COVID-19 care nu au simptome sau cei cu manifestări ușoare ale bolii vor fi tratați acasă, dacă se va ajunge la un grad de ocupare de 57% în spitale.

Ministrul Tătaru a mai spus și că nu există, deocamdată, scenarii în cazul cărora sistemul sanitar din România să nu facă față.

„Eu am făcut acele evaluări la fiecare judeţ în care aveam peste o sută de cazuri. Sunt considerate ca mici focare. Deocamdată sunt focare locale. Nu vreau să ajungem la exemplul Sucevei în care focare mici au devenit un focar mare, o transmitere comunitară necontrolată, pentru care mai lucrăm şi acum.

Voi merge într-adevăr în toate aceste judeţe. Voi merge şi în Neamţ, voi merge şi în Galaţi, unde sunt peste o sută, iar bănuiesc că peste două săptămâni va trebui să merg iar în ele care au peste două sute”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, potrivit Radio România Actualități.

Nelu Tătaru a mai spus că în ceea ce privește evoluția cazurilor de infecție în România, se păstrează estimarea, care ține cont de un posibil aflux de români care ar putea veni din diaspora.

„Noi estimăm ca, la o săptămână – zece zile, după Sărbătorile Pascale, când s-ar fi întors toţi concetăţenii noştri, să avem un vârf. Sperăm ca acest vârf, şi mă repet, să fie un vârf lin, să nu fie un vârf ascuţit, cu o multitudine de cazuri care să ne blocheze şi apoi, la un trei-patru săptămâni să ne pregătim de o scădere a numărului de cazuri noi şi să putem să ne gândim la o pantă descendentă a pandemiei”, a mai spus Nelu Tătaru, potrivit Radio România Actualități.

Într-un interviu pentru Digi24, ministrul Sănătății a spus că vârful pandemiei de coronavirus în România ar putea ajunge la 10.000 – 12.000 de infecții. În acest moment sunt 1.723 de paturi ATI complet utilate și 1.723 de ventilatoare.

Ministrul a mai spus și că există în România o capacitate redusă de testare din cauza lipsei de personal.

„În acest moment, noi avem o capacitate de testare până la 4.000 de teste pe zi, în 55 de puncte, dar avem această capacitate dată de aparate, fiecare punct de testare depinde şi de personal. Clujul de exemplu face 1.000 de teste pe zi, dar sunt spitale judeţene care de-abia au achiziţionat echipamentul necesar, la care chiar dacă capacitatea este de 80 de teste pe zi, nu putem face mai mult de 40-50, având un personal care de-abia se instruieşte”, a precizat Nelu Tătaru, la Digi24.