Ministrul Sănătății: Data de la care s-ar putea relaxa măsurile de carantină

Nelu Tătaru. Foto: Captură YouTube

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, luni, 13 aprilie, că o eventuală relaxare a măsurilor impuse ar putea apărea după 15-20 mai sau 1 iunie, relatează Agerpres.

Aceste relaxări se vor face progresiv, cu precauţii şi restricţii. „Nu vom ieşi decât dacă vom avea o mască sau mănuşi”, a exemplificat Tătaru.

De asemenea, ministrul a afirmat că o eventuală relaxare a măsurilor li se va aplica mai târziu persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, deoarece ele sunt mai vulnerabile în fața bolii.

Și Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul de Interne, a vorbit despre o posibilă relaxare a măsurilor de carantină.

„Eu cred că mai avem un pic până trecem hopul și sper să nu ne lăsăm. Dacă respectăm măsurile care sunt impuse acum, fără să fie înăsprite, dar respectate, și să trecem prin perioada Paștelui respectând aceste măsuri, e posibil ca după asta să vedem cum evoluează lucrurile câteva zile după perioada Paștelui, să vedem dacă este vreun impact, și dacă vedem că totuși numărul cazurilor rămâne stabil sau începe să scadă, cu siguranță vor începe să fie luate măsuri treptate de relaxare, condiționate bineînțeles de măsuri precum purtatul măștii în spațiul public sau a ceva care acoperă nasul și gura, măsuri precum distanțarea socială la locul de muncă, adică distanțare între cei care lucrează, să se continue cu măsurile de igienă la supermarketuri, la hipermarketuri, peste tot. Deci astea sunt măsuri care trebuie să continue chiar dacă se relaxează situația”, a declarat și Raed Arafat la postul de televiziune Antena 3.

„Să dau o dată exactă acuma este imposibil pentru că încă nu știm dacă într-adevăr am atins vârful și începem să trecem către scădere sau încă mai creștem ca număr de cazuri”, a mai spus el.

Până ieri, în România fuseseră înregistrate 6.633 de cazuri de COVID-19. De asemenea, în ultimele 24 de ore se înregistraseră 333 de noi cazuri.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.