Ministrul Sănătății anunță o măsură dură împotriva medicilor care iau șpăgi

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus că în contractele semnate la angajarea în sistemul medical ar putea apărea un articol în care se precizează că toți cei vor primi mită vor pierde locul de muncă. Ministrul a spus că în acest moment se așteaptă și un punct de vedere al juriștilor, o analiză care să stabilească dacă este legală o astfel de precizare în contract.

„Nu cred că există o soluție magică, dar trebuie să ieșim din zodia șpăgii. Sunt spitale în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu-mi place să dăm vina pe pacienți. Știți bine că unul din clișee e că nu-i poți opri pe pacienți să dea plicuri. Fals! Sunt multe spitale în care acest fenomen a fost eradicat. Nu cred nici că trebuie să trecem în extrema cealaltă. Știți că era și un hotline pentru denunțarea șpăgii. Nici aceste metode nu au dat rezultate”, a declarat ministrul Sănătății, la B1TV.

Ministrul a mai spus că pacienții nu trebui să fie făcuți vinovați pentru fenomenul șpăgii din spitalul românesc.

„A dispărut această senzație de empatie care era în trecut, faptul că medici și asistentele aveau salarii mici și asta era un stimulent. Acum, opinia publică știe că aceste lipsuri au dispărut și e doar un fenomen care trebuie combătut”, a mai declarat Costache.

Victor Costache spune că în cazul în care juriștii vor spune că se poate implementa o astfel de măsură se va pune în practică. „Vă asigură că toleranța e zero!”, a declarat ministrul Sănătății.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.