Ministrul Muncii: Vor fi recalculate toate pensiile

Raluca Turcan, ministrul Muncii în Guvernul Florin Cîțu. Foto: Gov.ro

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că în zilele următoare va emite un ordin privind evaluarea tuturor dosarelor de pensie, astfel încât într-un an și jumătate să poată fi recalculate toate pensiile din România.

„Pe legea 263 noi de fiecare dată am spus că putem să majorăm pensiile. Cu 40% nu, dar putem să creştem punctul de pensie, aşa cum am şi făcut-o. (…) Ideea unei majorări de pensii este ca ea să conducă şi la creşterea puterii de cumpărare, nu la scăderea puterii de cumpărare, sărăcirea oamenilor şi explozia tuturor preţurilor.

Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor. În zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România”, a declarat Raluca Turcan, luni seară, la B1 TV.

Ministrul Turcan a mai spus că este vorba despre un proces care presupune mai multe etape. De asemenea, va exista și un proces legislativ în cadrul căruia autoritățile își vor îndrepta atenția asupra pensiilor speciale.

Ministrul a explicat că există în România 4,9 milioane de dosare de pensii în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată.

„Aceste dosare intră în pregătire cu toate componentele pregătite, astfel încât în momentul în care agreăm prin lege formula pe care vom merge cu recalcularea pensiilor, ele să poată să fie automat recalculate.

Pentru asta ne trebuie aproximativ o mie de persoane angajate în Casele de pensii pe perioadă determinată, ne trebuie achiziţionate echipamente, softuri şi întregul proces este evaluat de specialiştii din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă lucrul acesta într-un an de zile”, a menţionat Turcan.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.