Ministrul Muncii: Sunt angajați la stat care au salarii de 50.000 de lei pe lună

Raluca Tucan. Foto: Gov.ro

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că există persoane angajate la stat care au veneituri lunar în mână de 50.000 de lei. Aceasta a precizat că este vorba de o „categorie profesională respectată”.

„Sunt venituri și de 50.000 de lei în mână pe lună. N-aș vrea să zic instituții, pentru că după aia ne trezim cu reacții adverse când încercăm să construim o lege a salarizării”, a spus Turcan.

Raluca Turcan a mai spus că în această sumă sunt incluse sporuri, care reprezinte până la 80%. Ea mai spus că sunt și pensii mari în sistemul public, pe bază de contibutivitate, ale unor foști angajați de la stat. „Mulți se uită la pensiile speciale, dar și în sistemul public cea mai mare pensie este de 39.000 de lei”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumululul pensiei cu salariul la stat.

Turcan a explicat că proiectul prevede posibilitatea continuării activității până la vârsta de 70 de ani pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare.

„Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat Raluca Turcan.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.