Ministru, despre impozitul pe gospodărie: E sistemul american! Veți cere chitanta de peste tot

Ministerul Finanțelor Publice a început o serie de consultări cu reprezentanți ai mediului de afaceri cu privire la introducerea unui impozit pe gospodărie, dar și cu privire la posibilitatea eliminării cotei unice și introducerea unui impozit progresiv, potrivit Hotnews.ro.

Participanți la discuții au declarat pentru jurnaliștii de la Hotnews, că se dorește un sistem prin care declarațiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, „iar dacă unul din soți câștigă mai mult și s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o media pe familie a veniturilor pentru această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câștigă cel mai bine din familie”.

În ceea ce privește renunțarea la cota unică de impozitare, din primele informații reiese că veniturile sub 2.000 de lei nu vor fi impozitate, cele peste 2.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, însă nu este clar ce măsuri fiscale vor fi luate pentru veniturile peste acest prag.

Legat de impozitul pe gospodării, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a oferit câteva detalii. „Este sistemul american. Ideea e să scoți din economia neagră toți banii posibili, apropos și de unde încasăm ca să mărim salariile: fiscalizăm totul”, a declarat ministrul Vasilescu, la România TV.

Ministrul Muncii a oferit și câteva exemple concrete. „Dacă vrei să îți duci copilul la școală de balet și să reduci acesta cheltuială, cereți chitanță? Veți ajunge să cereți de peste tot chitanță. (…) Vă duceți copilul la meditații, cereți și puteți să vă deduceți cheltuiala”, a precizat Lia Olguța Vasilescu.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.