Ministrul Mediului: ”Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Costel Alexe, ministrul interimar al Mediului, a dat vina pe arderile necontrolate de vegetație, dar și pe unele posibile activități industriale din județul Ilfov, pentru gradul ridicat de poluare înregistrat în București azi dimineață.

Stațiile de monitorizare a calității aerului din București au detectat depășiri de până la 8 ori de ale particulelor în suspensie PM10 și „depășiri foarte, foarte mari” de NO2 – dioxid de azot, cele mai periculoase substanțe poluante din atmosferă.

”Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. Arderile necontrolate din București și județul Ilfov, au fost sesizări la 112, am avut discuții cu ISU, în afară de incendiul semnalat la 12 noaptea la Gara de Nord și a sesizărilor primite cu arderile de vegetație și gunoaie din cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Am avut valori ridicate. Creșterile au început la 21:00, cu vârful către 4 dimineață, scăzând către primele ore ale zilei. Acum avem valori de intrare în normalitate ale aerului, cu depășiri încă de PM10”, a declarat Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă.

Apoi, succesorul Grațielei Gavrilescu în funcția de ministru al Mediului a trecut la promisiuni destul de greu de îndeplinit: ”Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare!”

Ministrul Mediului: Avem suspiciuni de activități industriale!

Ministrul a făgăduit amenzi usturătoare pentru cei care poluează, cerând controale la toate firmele din regiune autorizate pentru procese de ardere, dar și demisia conducerii Agenției pentru Protecția Mediului.

”Avem noi suspiciuni de activități industriale în Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”, a subliniat ministrul.

Capitala României este una dintre cele mai poluate din Uniunea Europeană, motiv pentru care Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement pe această temă împotriva României.

În Uniunea Europeană (UE), poluarea aerului cauzează, în medie, peste o mie de decese premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât cel al deceselor cauzate de accidente rutiere.