Ministrul Justiției vrea să devină notar public

Tudorel Toader FOTO: gov.ro
Tudorel Toader FOTO: gov.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a înaintat o cerere Uniunii Naționale a Notarilor Publici (UNNP) prin care cere să devină notar, potrivit unui document publicat de ziare.com.

Tudorel Toader a înaintat UNNP o solicitare prin care propune către Ministerul Justiției numirea sa ca notar, precum și suspendarea în condițiile în care îndeplinește funcția de ministru.

Potrivit ziare.com, numirea sa ca notar trebuie să fie făcută prin ordin de ministru, ceea ce înseamnă că va fi în situația de a semna el însuși documentul.

Solicitarea este datată 10 august și înregistrată la UNNP. Tudorel Toader invocă o modificare recentă a legii CCR, care a intrat în vigoare în luna iulie.

Potrivit acesteia, „după încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen”.

Până la această modificare, un fost judecător CCR trebuie să dea examen ca orice alt jurist pentru a intra în barou sau în rândul notarilor.

Tudorel Toader a fost numit în funcția de judecător al CCR după votul în Parlament pe 3 octombrie 2006, la propunerea PNL, după ce judecătorul Constantin Doldur și-a dat demisia. Apoi, pe 13 iulie 2007, a depus jurământul pentru un mandat de nouă ani la CCR, care a expirat în 2016.

Alături de Ion Predescu și Acsinte Gaspar, Tudorel Toader a făcut opinie separată la decizia CCR de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Cei trei au declarat că nu au fost consultați la elaborarea eratei în baza căreia plebiscitul a fost invalidat.

Funcția de ministru al Justiției a preluat-o pe 23 februarie 2017, în cabinetul Guvernului Sorin Grindeanu. După ce Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură, votată chiar de coaliția PSD-ALDE, Toader a fost numit și în noul guvern, condus de Mihai Tudose.

După ce Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie, Tudorel Toader a fost reconfirmat ca ministru al Justiției pe 26 ianuarie, în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.