Ministrul Finanțelor e optimist: ”Revenirea este certă, nu mai este o problemă”

Florin Câțu. Foto: Gov.ro

Cu toate că pandemia de coronavirus nu dă semne de oboseală, iar majoritatea țărilor europene, printre care și România, au introdus multe restricții pentru oprirea creșterii numărului de infectări noi, ministrul Finanțelor, Florin Câțu, afișează un optimism debordant.

Câțu estimează că România va încheia anul 2020 cu o pierdere de aproximativ 4 la sută din PIB, însă în 2021 țara noastră va înregistra o creștere tot de 4 la sută.

”Revenirea este certă, nu mai este o problemă. Acum contează pasul următor: cum ajungem la creştere. Toate estimările pe care le-am văzut eu arată că România, anul viitor, va avea o creştere economică de cel puţin 4%, deci va anula pierderea de anul acesta şi vom vedea şi o consolidare fiscală”, a spus ministrul Finanţelor la B1TV.

Florin Câțu a comentat pe larg situația actuală a României, lăudându-se cu inflația mică din țara noastră.

”România are cea mai mică rată a inflaţiei dintre ţările din estul şi centrul Europei: mai mică decât în Ungaria, mai mică decât în Polonia, mai mică decât în Cehia. Avem cea mai mică rată a inflaţiei în această guvernare. Rata inflaţiei a scăzut în fiecare lună şi asta a însemnat că dobânzile au scăzut în fiecare lună. Rata inflaţiei va continua să scadă, dobânzile vor continua să scadă. Acesta este atuul României”, crede liberalul care a refuzat să fie prim-ministru la începutul pandemiei de coronavirus.

Câțu a trasat și traseul pe care liberalii încearcă să îl mențină în perioada următoare:

”Asta este obiectivul: să rămânem cu economia deschisă, poate la capacitate mai mică, dar să nu închidem economia. Împreună putem să găsim soluțiile, dar soluția nu este închiderea economiei, pentru ca avem nevoie să funcționeze, avem nevoie de venituri la buget, ca acei bani să se ducă înapoi în economie. Obiectivul nostru este de a nu închide economia, nu vrem să închidem economia pentru că asta este reţeta clară spre faliment”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.