Ministrul Educației: Probele de competențe de la BAC vor fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă greva continuă

ligia deca grevă
Foto: FSLI / Ministerul Educației (Facebook)

Probele de competențe de la Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă greva va continua și săptămâna viitoare, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la postul de radio Europa FM.

Probele de competență de la Bacalaureat ar trebui să înceapă luni, 12 iunie, însă acestea ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului.

„Eu cred că nu vom fi în această situație. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, pentru că începem luni cu probele de competențe, putem să accesăm experiența din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competențe cu notele de pe parcursul gimnaziului (n.r. liceului) la materiile corespunzătoare. Nu cred că este o soluție ideală, în sensul în care cred că elevii trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual, însă, dacă vom ajunge în acea situație vom merge pe soluții pe care le-am mai testat deja și care sunt funcționale.”

Potrivit calendarului actual, prima probă la Bacalaureat ar urma să aibă loc luni, 12 iunie. Este vorba de proba de competențe orale la Limba și Literatura Română.

Ce sunt probele de competențe de la BAC

Probele de competențe de la BAC sunt examenele orale de disciplinele Limba română, Limba maternă, Limba străină și Competențe digitale.

La aceste probe, elevii nu primesc note sau calificativ admis/respins, potrivit edupedu.ro. Rezultatele sunt exprimate prin stabilirea nivelului de competență corespunzător unei grile aprobate la nivel național.

Probele de competențe sunt următoarele:

Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
Competențe lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C
Competențe digitale – proba D

În anii de pandemie, probele de competențe din cadrul Bacalaureatului au fost echivalate cu mediile școlare anuale obținute de candidați în liceu, în funcție de acestea realizându-se încadrarea candidatul într-un anumit calificativ.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.