Ministrul Educației: În acest an s-ar putea renunța la teze

monica anisie ministrul educației
Foto: Facebook

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că se ia în calcul varianta ca în acest an școlar să se renunțe la teze, relatează postul de televiziune Digi24.

În acest moment, 2.500 de școli din România sunt în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că elevii fac orele online (în total, în țară există în jur de 17.700 de unități de învățământ).

În afară de București, alte orașe mari care au trecut în scenariul roșu sunt Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad.

Potrivit sursei citate, Monica Anisie a spus că nu este exclus ca în acest an școlar elevii de gimnaziu și cei de liceu să nu mai dea tezele semestriale.

Este posibil ca o astfel de decizie să fie descentralizată, adică să fie luată doar în anumite județe și școli, nu să fie aplicată la nivel național.

Vineri, 23 octombrie, Ministerul Educației a transmis următoarea situație:

– 10.254 de unități de învățământ figurează în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

– 4.902 unități de învățământ figurează în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

– 2.500 de unități de învățământ figurează în Scenariul 3 (S3), care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Dintre cele 2.500 de școli aflate în această situație, 393 sunt în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, în timp ce în 2.107 unități de învățământ se aplică scenariul roșu din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

În localitățile unde rata este de peste 3 cazuri la mia de locuitori orele se fac online.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.