Greșeală gramaticală în discursul ministrului Educației la deschiderea anului școlar

Liviu Pop. Foto: Youtube
Liviu Pop. Foto: Youtube

Ministrul Educației, Liviu Pop, a citit dintr-un discurs cu greșeli gramaticale, la deschiderea anului școlar. Potrivit Antena3.ro, camerele de filmat au surprins textul din care citea Liviu Pop, iar pe foaie se vedea că sintagma „copiii dumneavoastră” era scrisă cu doi de „i”, în loc de trei.

Întrebat despre greșeală, ministrul a pus acest lucru pe seama unui consilier, care i-ar fi tehnoredactat discursul. Întrebat ce reprezintă al treilea „i” din cuvântul „copiii”, ministrul a spus: „Vă las pe dumneavoastră să răspundeți”.

„E o greșeală pe care mi-o asum. Forma discursului meu este pusă pe blog. Un funcționar din minister a greșit la transcriere, corectând anumite lucruri. E o greșeală pe care mi-o asum în numele funcționarului din minister”, a declarat ministrul Educației, într-o intervenție la Antena 3.

În 2016, Liviu Pop îi anunța pe urmăritorii să de pe Facebook faptul că s-a operat la „genunche”. „Totul este sub control, am ieșit din operația la genunche în București”, anunța Liviu Pop.

De asemenea, la începutul lunii iulie, ministrul Educației spunea la Digi24 că școala este gratuită pentru copii, pentru că este plătită de stat și de părinți.

„Educația e gratuită, conform Constituție. În fapt, cineva trebuie să asigure acestă gratuitate. Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate, pentru copil e gratuit. Copilul nu plătește nimic. Plătește școala și părintele”, a spus Liviu Pop.

„Pune-ți mâna pe carte!”

Însă cele mai flagrante greșeli de gramatică în prima zi de școală au fost făcute de un deputat PSD de Maramureș. Călin Matei a postat pe pagina sa de socializare de pe Facebook un mesaj prin care vrea să se adreseze elevilor. Acesta spune că „nici” lui nu i-a „fost dragă școala”, „da” nu a avut ce face.

Apoi i-a îndemnat: „Pune-ți mâna pe carte, fiți cuminți și nu fumați în budă!”. Greșeala a corectat-o ulterior. Călin Matei, în vârstă de 51 de ani, este la al doilea mandat de deputat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Criticile lui Iohannis la deschiderea anului școlar

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală.

„Din nefericire, condițiile de studiu nu sunt peste tot așa de bune ca în colegiul vostru („Gheorghe Șincai” – n.red.).
Există, din păcate, mulți elevi din România fără manuale sau care învață în clădiri care nu respectă standarde minime.

Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare Guvern ridică din umeri arătând cu degetul Guvernul de dinainte. Așa lucrurile nu se îmbunătățesc.

În România anului 2017 soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse ca, de exemplu, manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună”, a spus Klaus Iohannis.

Reacția ministrului Educației

Ministrul Liviu Pop a spus că „totul decurge conform programului de guvernare”. „În această zi deosebită, ce rost mai are să dau curs speculațiilor? Azi am inaugurat o grădiniță, o sală de sport, ceea ce înseamnă că autoritățile nu au fost luate prin surprindere.

Legea manualului este aproape gata, după cum știți. Totul decurge conform programului de guvernare. Legea Educației va fi gata în septembrie 2018, așa cum ne-am angajat, știți că au fost multe modificări făcute de-a lungul anilor”, a declarat Liviu Pop.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.