Ministrul Economiei promite că gazele vor fi mai ieftine în această iarnă

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat că prețul gazelor din iarna care urmează va fi mai mic decât cel din iarna trecută.

„Aşa cum am promis, la 1 iulie, piaţa de gaze naturale s-a liberalizat. Practic, prin acest program, am legat preţul gazelor din România de preţul bursei regionale de la Viena, Baumgarten. Exact cum am şi preconizat, oferta de gaze pe piaţa românească este mai mare decât cererea şi, evident, avem o ieftinire a preţului gazelor naturale, ajungând un pic sub preţul Bursei de la Viena.

Vestea bună este că preţul gazului natural în România va fi mai scăzut. Acum, nu putem compara preţul din octombrie, noiembrie, decembrie cu preţul de acum. Dar cu certitudine preţul din iarna lui 2020 va fi mai mic decât preţul din iarna 2019. Asta cu certitudine, pentru că preţul gazului a scăzut şi scăzând avem o referinţă mai joasă”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, la Digi 24.

Ministrul a adăugat și că producția Romgaz este în creștere.

”Asta înseamnă venituri mai mari pentru companie, venituri mai mari la bugetul de stat, o ofertă de gaz pe piaţa românească mai mare şi implicit toată lumea ar avea de câştigat şi implicit scade şi preţul la gaz. Şi industria românească devine mult mai competititvă”, a explicat ministrul pentru sursa citată.

Popescu a discutat și despre soarta importantelor zăcăminte de gaze naturale din Marea Neagră, mai ales după ce și Bulgaria și Turcia au anunțat că au descoperit mari rezerve în apropiere.

”Rămâne de modificat Legea Offshore, care nu se poate face decât în Parlament. Nu ne putem asuma ca Guvern să modificăm Legea Offshore şi să fie modificată în Parlament, mai ales că suntem într-un proces electoral şi cred că nu este un moment prielnic”, a mai spus ministrul.