Ministrul de Finanțe: ”Românii sunt datori statului cu peste 3 miliarde de euro”

Contribuabilii români au datorii de 15 miliarde de lei la stat. Foto: Pixabay

Persoanele fizice din România au datorii către stat de peste 3 miliarde de euro, susține Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, care a adăugat că își propune ca restanțele să fie colectate în acest an.

Ministrul Finanţelor a spus că la persoanele fizice datoriile pe ultimii cinci ani se ridică la 14-15 miliarde de lei şi sunt din diferite zone.

Teodorovici vrea să impună un termen de plată în martie anul viitor, însă planul curpinde și o reducere a sumei de plată pentru contribuabilii români care își vor achita datoriile până la sfârșitul anului 2018. Valoarea acestui bonus urmează să fie stabilită în urma analizei structurii datoriei.

”Trebuie să găsim un mecanism ca să stimulăm oamenii şi cei care vor dori să plătească în acest an vor primi această reducere atunci când vor face plăţile”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Prin recuperarea acestor sume, Ministerul de Finanțe încearcă să mențină deficitul bugetar sub 3% în acest an.

”E normal ca fiecare să ştie într-un final ce are de dat către stat şi undeva prin toamnă să avem o centralizare a acestor informaţii fiscale pentru care fiecare contribuabil să aibă această imagine”, a mai declarat Teodorovici, care spune că datoriile s-au acumulat și din vina statului, care nu a trimis notificări, dar și din vina contribuabilor, care trebuiau să știe legea și să plătească.

Teodorovici: ”Confiscarea banilor veniți din străinătate, o minciună!”

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că afirmaţiile potrivit cărora sumele de peste 2.000 euro nejustificate şi trimise de diaspora ar urma să fie confiscate reprezintă o minciună.

„Ceea ce am auzit în weekend că statul doreşte să confişte sumele care trec de 2.000 de euro este o minciună. Nimeni din partea statului nu are o astfel de abordare. Este vorba de transpunerea unei directive. Sunt discuţii, au fost discuţii şi probabil că vor fi discuţii în continuare şi în Parlament, aici unde va ajunge proiectul de lege, pentru transpunerea acelei directive, vizavi de plafon. Atât! În rest, ceea ce aţi auzit în spaţiul public este doar minciună”, a precizat ministrul de Finanţe.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.