Ministrul de Finanțe a cerut instituțiilor publice să reducă numărul de angajați și salariile bugetarilor

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a publicat, pe pagina sa de Facebook, un document prin care Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, a cerut în mod expres ”reducerea numărului de angajați și/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale” tuturor instituțiilor publice din țară.

Teodorovici susține, în document, că nu sunt suficienți bani prevăzuți la buget pentru plata salariilor în trimestrul al IV-lea.

Ministrul Finanțelor reamintește obligația ordonatorilor principali de credite de a se încadra în cheltuielile aprobate prin buget, ceea ce ar însemna fie o restructurare de personal fie o reducere corespunzătoare a salariilor.

Teodorovici face apel la Ministerul Muncii să comunice în fiecare săptămână măsurile luate pentru ca bugetul să nu fie depășit cu cheltuielile făcute cu angajații din sectorul de stat.

”Măsurile fiscale și economice inconștiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creștere, iar veniturile nu reușesc să țină pasul”, mai scrie Vlad Alexandrescu.

Senatorul USR adaugă: ”Promisiunile electorale populiste și măsurile fiscale care avantajează companiile și instituțiile camarilei politice de la București și ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă. Practic, instituțiile publice, inclusiv teatre, spitale, școli și centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici că trebuie să impună o austeritate cruntă, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat în primăvară, cu o întârziere de aproape jumătate de an, să nu ducă la deficite bugetare galopante”.

Alexandrescu precizează că multe dintre instituțiile de stat vizate de tăierile lui Teodorovici sunt deja subfinanțate și nu pot îndeplini menirea stabilită de legislația în vigoare.

”Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arată caracterul heirupist, nerealist și toxic al unei guvernări care acționează într-o logică populistă și ipocrită, crescând cheltuielile fără să se asigure că veniturile pot să le acopere”, a mai scris parlamentarul USR pe Facebook.