Ministrul Cîțu a prezentat rectificarea bugetară. Deficit estimat la 6,7%, creșterea pensiilor se păstrează, nu vor fi creșteri de taxe

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat miercuri principalele direcții ale rectificării bugetare.

Comisia de prognoză estimează o contracție de -1,9% din PIB, iar deficitul bugetar crește la 6,7% din PIB. Vor primi bani la rectificare Munca, Sănătatea și Dezvoltarea. De asemenea, ministrul a dat asigurări că anul acesta nu vor crește taxele.

„Deficitul crește la 6,7% din PIB. Din economia internă vom încasa mai puțin cu peste 20 de miliarde de lei. Pe net veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei, pentru că primim bani de la Comisia Europeană, 3,8 miliarde de lei. Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei.

Este clar că economia privată este într-o perioadă de menținere a capacității de producție. Se majorează cheltuielile la fondul de rezervă cu 3 miliarde de lei. Până la următoarea rectificare în cazul în care avem nevoie de resurse putem să luăm acești bani din fondul de rezervă. Crește cu 8,1 miliarde lei doar bugetul Ministerului Muncii.

La ministerul Sănătății se adaugă 3,8 miliarde de lei. Sunt două ministere care primesc bani la această rectificare. Cheltuielile cu asigurările sociale cresc cu peste 6 miliarde de lei (șomajul tehnic și alte cheltuieli cu sănătatea).

Nu vom crește taxe anul acesta. Vom injecta bani în economie. Rambursăm anticipat TVA. Sunt bani pentru investiții. În rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la niciun minister. Din contră, a fost suplimentat bugetul minsterului Dezvoltării cu 1 miliard de lei. Nu se umblă la investiții. Avem puterea să avem o revenire rapidă anul viitor care doar să anuleze scăderea de anul acesta sau în cel mai bun caz, să ieșim pe plus după cei doi ani”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

În ceea ce privește criza economică, ministrul Cîțu a spus că „noi avem puterea de a avea o revenire rapidă anul viitor, depinde doar de noi să luăm măsurile corecte”.

Atunci când a fost întrebat despre evoluția deficitului pe primele 3 luni ale acestui an, ministrul Finanțelor a spus că „încasările în martie arată că economia a încetinit, însă în aprilie vedem totuși că majoritatea companiilor mari care aveau bani în conturi au început să plătească facturile”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.