Ministrul Cercetării NU crede în evoluționism. PSD crede în stat paralel, Hurduc în lumi paralele

Decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Nicolae Hurduc, este propunerea premierului Viorica Dăncilă pentru Ministerul Cercetării.

Hurduc este profesor de chimie și are 62 de ani. Este profesor universitar din 2001, fiind decan la ”Gheorghe Asachi” din 2016. Hurduc nu este membru PSD sau al altui partid politic, așa că ar fi un ministru tehnocrat.

Între 1984 și 1986, el a fost cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculară ”Petru Poni” din Iași. Înainte de a fi cercetător, a lucrat ca inginer la Combinatul de Fibre Sintetice Iași.

Hurduc este și membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), fiind unul dintre cei trei reprezentanți ai României de acolo.

Totuși, el s-a ”remarcat” și pentru o serie de declarații controversate pentru un om de știință, notează edupedu.ro. Printre acestea, o ”pledoarie” anti-evoluționism.

„Mie îmi este foarte greu să cred că omul, un mecanism, o maşinărie atât de complexă, se trage din maimuţă. Eu nu accept aşa o idee oricât de oricât de logică pe undeva ar părea această teorie evoluţionistă. Este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor. Mie îmi sună mai interesant această idee, că noi venim dintr-o lume paralelă din viitor. Iar asta pentru că oamenii au nişte caracteristici, conştiinţa şi sufletul, iar până într-un punct le vedem la animale. În special la cele de companie. Vedem că sunt capabile să comunice cu noi, vedem că înţeleg un vocabular. Câinii, spre exemplu, înţeleg un vocabular de până la 300 de cuvinte. Practic înţeleg tot ce le spunem şi sunt capabili să ne ajute în viaţa de zi cu zi”, spunea Hurduc într-un interviu acordat în luna septembrie publicației Ziarul de Iași.

Hurduc a publicat 165 de articole în reviste de știință, dintre care 135 în reviste cotate ISI, arată profesorul în CV-ul său online. A scris 7 cărți sau capitole de carte și are șase brevete obținute, dintre care două internaționale. A susținut 290 de conferințe și comunicări științifice, potrivit aceluiași document.

Hurduc este membru al Royal Society of Chemistry și American Chemical Society, dar și membru fondator al Societății Române de Reologie. Reologia este o ramură a fizicii al cărei obiect de studiu îl constituie curgerea lentă și deformarea în timp a corpurilor solide sub acțiunea forțelor exercitate asupra lor.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.