Ministrul Agriculturii anunță că vor fi scumpiri de alimente din cauza secetei

secetă floarea soarelui
Foto: KRiemer / pixabay.com

Adrian Oroș, ministrul Agriculturii, a anunțat că seceta cu care se confruntă România în acest an va duce la ”consecințe în lanț asupra prețurilor”.

„Peste această criza determinată de pandemia coronavirusului se suprapune și o secetă pedologică cumplită și extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și a Dobrogei. De aceea, există un pericol să fie compromise culturile de toamnă într-un procent destul de mare”, a declarat ministrul Agriculturii, la Digi24.

Acesta a spus că producția agricolă va fi mai mică și cu 50% în acest an.

”Depinde și de cât de va dura această criză, pentru că deocamdată avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – stocuri de lapte și produse lactate, de ouă, carne de pasăre, de vită, de carne de oaie, legume. Ne confruntăm acum cu o altă problemă foarte mare – aceste stocuri de produse. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă, când vom avea nevoie de aceste stocuri, să le putem folosi”, a adăugat Oroș.

Culturile cele mai afectate sunt cele de cereale.

Ministrul Agriculturii a spus că fermierii care vor înregistra pagube din cauza secetei vor fi despăgubiți, cuantumul acestora urmând să fie stabilit de comitete locale pentru situații de urgență.