Ministerul Sănătății cumpără 115 milioane de măști pentru românii defavorizați

măști de protecție periculoase
Foto: Paul Anghel / Facebook

Ministerul Sănătății va achiziționa 115 milioane de măști de protecție pe care le va distribui gratuit familiilor și persoanelor defavorizate.

Măștile ar urma să ajungă la aproximativ 2,3 milioane de cetățeni români – beneficiari de ajutoare sociale, persoane cu handicap sau pensionari cu venituri de până în 704 lei.

Ministerul Sănătății va plăti 73.600.000 de lei pentru acest contract, prețul unitar al unei măști fiind de 0,68 de lei fără TVA.

Conform Ordonanței de Urgență aprobată de Guvernul României, achiziția măștilor de protecție a fost realizată prin procedura de negociere fără publicare prealabilă în condițiile prevăzute de legislația în vigoare și în baza necesarului realizat de către autoritățile publice locale.

Măștile vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitari.

Fiecare persoană eligibilă va primi 50 de măști de protecție. Iată cine are dreptul la acestea:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei, inclusiv, reprezentând nivelul indemnizației sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările și completările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale prevăzute de art. 42 și art.58 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.