Ministerul Educației anunță manualul de Sport. Reacția părinților: „Și mișcare când mai fac?!”

FOTO: Coperta manualului de Educație fizică și Sport, clasa a V-a
FOTO: Coperta manualului de Educație fizică și Sport, clasa a V-a

Ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat pe Facebook că elevii din clasa a V-a vor avea, începând cu noul an școlar, manual la Educație fizică și Sport. Cartea pentru această disciplină este deja aprobată.

„Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică”, a scris ministrul Pop pe pagina sa de Facebook. De asemenea, ministrul a mai spus că pe 7 august vor fi finalizate și licitațiile pentru manualele la care s-au depus contestații.

„Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluții și pentru aceste situații”, a mai adăugat ministrul Educației.

Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat la Digi24 că până acum existau manuale de educație fizică doar în învățământul vocațional, unde se face sport de performanță. În opinia sa e o risipă de bani, iar acest buget ar putea fi folosit pentru investiții în echipamente sportive pentru sălile de sport ale școlilor. Iulian Cristache a mai adăugat și că sunt școli de la sate care nu au nici măcar mingi pentru orele de sport.

În prezentarea manualului, într-un limbaj de lemn, se spune că „Laura și Laur vă vor îndruma să vă dezvoltați prin învățare următoarele cunoștințe, abilități și atitudini: utilizarea efectelor favorabile ale educației fizice și sportului în practicarea constantă a exercițiilor fizice, pentru optimizarea stării de sănătate; utilizarea achizițiilor specifice educației fizice și sportului în vederea propriei dezvoltări fizice armonioase și a capacității motrice; demonstrarea unui comportament adecvat regulilor specifice, pe parcursul organizării, practicării și participării ca spectator la activitățile de educație fizică și sport”.

La postare ministrului Educației, care anunța apariția manualului de Educație fizică și sport, au fost numeroase comentarii critice:

  • „Lăsaţi manualele la sport, oricum ghiozdanele sunt grele. Fiecare ministru are ceva cu manualele. În loc să mai tăiaţi din programa şi aşa încărcată voi tot aglomeraţi. Am făcut sport de performanţă fără manual. Cheltuiţi bani publici cumpătat, suntem prea sărăci să-i aruncăm pe fereastră.” 
  • „Sunt şcoli cu toalete în curte, iar voi cheltuiţi banii pe manuale de sport….super inteligent ministru!!!!”
  • „Nu sunt săli şi terenuri de sport, puteţi să faceţi 10 manuale”
  • „Altă sursă de sifonat bani!”
  • „Aştept cu nerăbdare manualul de dirigenţie!”
  • „Şi mişcare când mai fac ?!”

Iată câteva extrase din manualul de Educație fizică și Sport pentru clasa a V-a.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manualul complet îți puteți studia – AICI

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.