Militarii ruși din Harkov șocați de duritatea luptelor. Mai mulți soldați ucraineni ar fi rămas în uzina Azovstal: Lupta continuă, pregătim ceva, dar nu putem da detalii

FOTO: Bohdan Krotevych/Twitter
FOTO: Bohdan Krotevych/Twitter

Oficialii armatei Ucrainei spun că o parte din trupele rusești retrase din zona orașului Harkov au fost repoziționați în regiunea Donețk, potrivit Institutului pentru Studiului Războiului (ISW). Mai exact, potrivit celei mai recente evaluări făcute de ISW, 260 de militari retrași de pe axa orașului Harkov au sosit pentru a înlocui pierderile de luptă semnificative pe care Batalionul 107 motorizat de pușcași le-a suferit la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de orașul Donețk.

Serviciul militar ucrainean (GUR) a interceptat un apel al unui militar rus care sugera că unii dintre cei 400 de militari de pe axa orașului Harkov care au sosit în altă parte în Donbas au fost șocați de intensitatea luptelor de acolo în comparație cu ceea ce au experimentat în regiunea Harkov.

Forțele rusești continuă să sufere de deficit de personal de rezervă, ceea ce determină comandamentul militar rus să reunească grupurile tactice de batalioane (BTG) epuizate.

Atacuri asupra comisariatelor militare din Rusia

Mai multe comisariate militare din Rusia au fost atacate, în ultima perioadă, cu cocktail-uri Molotov. Atacuri au fost în mai multe orașe din țară, în semn de protest față de mobilizarea mascată pe care ar face-o armata rusă.

Presa rusă și canalele locale Telegram au raportat acte deliberate de incendiere a comisariatelor militare din trei localități din regiunea Moscova-Omsk, Volgograd, regiunea Riazan și districtul autonom Khanty-Mansi-între 4 și 18 mai.

Adjunctul șefului adjunct al operațiunilor principale ale Statului Major General ucrainean, Oleksiy Gromov, a spus că au existat cel puțin 12 cazuri de incendieri deliberate împotriva comisariatelor militare în total și cinci săptămâna trecută.

Luptele din uzina Azovstal nu s-a încheiat

Chiar dacă sute de soldați ucraineni au părăsit uzina Azovstal, fiind preluați de armata rusă, în oțelărie ar fi rămas în continuare militari. Comandantul adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, neagă informația propagandei ruse că s-ar fi predat și a părăsit uzina.

„Glorie Ucrainei! Este ziua 85 de război. Conducerea și cu mine suntem în incinta uzinei Azovstal. Lupta continuă, pregătim ceva, dar nu putem da detalii”, a spus el.

De asemenea, maiorul Bohdan Krotevici a postat, în ultimele zile, frecvent pe conturile sale de socializare, vorbind despre tactici militare și lupta pentru Ucraina.

Într-o postare pe Instagram, Krotevici le-a spus colegilor săi de luptă: „Războiul nu s-a terminat, războiul la scară largă tocmai a început. Va trebui să deveniți comandanți și să preluați controlul, sau să fugiți și atunci veți suferi pierderi și mai mari”.