Militarii români au bombardat din greșeală un sat polonez în timpul unui exercițiu NATO

sistem artilerie gepard

Sistemul de artilerie antiaeriană Gepard din dotarea Armatei Române. Foto: Valentin Ciobîrcă / defense.ro

Un incident de tragere a avut loc în poligonul South Hills din Polonia, unde artileriștii români care desfășurau un exercițiu au lansat din greșeală două obuze în satul vecin, a anunțat Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, incidentul s-a petrecut joi, 22 august. Detașamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians executa o ședință de tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare, în poligonul South Hills din nordul Poloniei.

La ora 22.30, comandantul detașamentului a fost informat ca două elemente de muniție au căzut în satul Bemowo Piskie, aflat în apropierea poligonului, și că au provocat pagube materiale.

„Comanda detașamentului va pune la dispoziția poliției militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele și informațiile necesare clarificării circumstanțelor în care s-a produs acest eveniment”, a mai transmis MApN în comunicatul de presă.

„Detașamentul de Apărare Antiaeriană generat de structurile de apărare antiaeriană ale Armatei României se află la a XV-a rotație în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenței Înaintate Consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia.

Pe timpul celor șase luni de misiune, cei aproximativ 100 de artileriști antiaerieni români participă la exerciții și activități de instruire alături de camarazi americani, britanici, croați și polonezi, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO”, a mai transmis MApN.

Proiectilele folosite de sistemul Gepard. Foto: Baak, Ab (AVDKL) / nimh-beeldbank.defensie.nl

Gepard este un sistem antiaerian autopropulsat blindat, autonom, care poate acționa în orice condiții meteorologice, construit pe șasiul tancului Leopard 1. Proiectat la mijlocul anilor 1960 și folosit începând cu anii 1970, sistemul a fost îmbunătățit de câteva ori cu sisteme electronice de ultimă generație, potrivit Wikipedia.org.

Vehiculul are la bază șasiul tancului Leopard 1, pe care este montată o turelă supradimensionată. Turela conține armamentul, care constă în două tunuri automate de calibrul 35 mm. Fiecare tun are o cadență de 550 de lovituri pe minut. Tunurile au o lungime de 3,15 m, cu o viteză inițială a proiectilului de 1.440 m/s și o bătaie de 5.500 de metri. Tunurile automate pot folosi două tipuri de muniție diferite, fiind echipate de obicei cu 640 de proiectile antiaeriene și 40 de proiectile pentru țintele terestre. Trecerea de la un tip de muniție la altul este automată.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version