2 miliardari francezi donează 300 de milioane € pentru Catedrala Notre Dame

donație miliardari francezi catedrala notre dame
Francois Henri Pinault (stânga) și Bernard Arnault. Foto: Leafar via Wikipedia.org / Flickr și Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay

Doi miliardari francezi au anunțat că vor dona 300 de milioane de euro pentru refacerea Catedralei Notre Dame din Paris, care a ars în seara zilei de 15 aprilie, relatează agenția de presă Reuters.

Primul care a anunțat că va face o donație pentru Catedrala Notre Dame, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost Francois Henri Pinault, președinte și director general al companiei de produse de lux Kering din anul 2005 și proprietar al Grupului Artemis.

În vârstă de 56 de ani, Pinault este un om de afaceri francez care are o avere estimată la 30,6 miliarde de dolari americani. Grupul de lux Kering, cu sediul central în Paris, deține mai multe branduri precum Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni și Pomellato.

Grupul Artemis deține casa de licitații de obiecte de artă Christie’s, publicația „Le Point”, Teatrul Marigny, o echipă de fotbal și podgoria Château Latour.

La scurt timp după anunțul lui Francois Henri Pinault, familia omului de afaceri francez Bernard Arnault și grupul său de produse de lux LVMH au anunțat că vor dona 200 de milioane de euro pentru a contribui la reparațiile necesare catedralei.

„Familia Arnault și grupul LVMH vor să își arate solidaritatea în aceste clipe ale unei tragedii naționale și vor să ajute la reconstrucția acestei catedrale extraordinare, care este un simbol al Franței, al moștenirii sale și al unității franceze”, a anunțat familia Arnault.

LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) este o multinațională de produse de lux cu sediul central în Paris. În anul 2017, compania a avut venituri totale de 42,6 de miliarde de euro. Christian Dior SE este compania ce deține cea mai mare parte din LVMH (40,9% din acțiuni). Bernard Arnault este acționarul principal al Dior, fiind totodată președinte și director general al ambelor companii.

Bernard Arnault are 70 de ani și o avere estimată la 91,3 miliarde de dolari americani.

Foto: Leafar via Wikipedia.org / Flickr și Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay

A ars Notre-Dame. Primele imagini din interior și o veste bună uriașă