Mii de ruși au sunat în Ucraina să afle ce se întâmplă cu rudele trimise la război

FOTO: guvo59/Pixabay.com
FOTO: guvo59/Pixabay.com

Ministerul de Interne din Ucraina a înființat o linie telefonică specială denumită „Întoarceți-vă din Ucraina în viață” și se adresează rudelor soldaților ruși. De la înființarea ei, în primele zile ale invaziei, peste 6.000 de apeluri au fost făcute, potrivit CNN.

„În primul rând, îi vom ajuta să-și găsească rudele care au fost înșelate și fără să știe unde și de ce au ajuns în țara noastră. Și în al doilea rând, vom ajuta la oprirea războiului în general”, a spus femeia responsabilă cu linia telefonică, sub protecția anonimatului, pentru CNN.

Câteva înregistrări au fost furnizate jurnaliștilor americani. Potrivit acestora, în vocile apelanților se observă disperarea și incertitudinea. „Scuzați-mă că vă deranjez, vă sun pentru fratele meu”, „Ai vreo informație despre soțul meu?”, sunt câteva din cele mai des folosite replici.

Potrivit celor care gestionează linia specială, sunt apeluri din foarte multe localități ale Rusiei, din estul îndepărtat până la granița cu Ucraina, dar și din alte țări. De exemplu, au fost cazuri în care au fost apeluri din SUA și li s-a spus că rude din Rusia i-au rugat să sune, pentru că s-au temut că au de suferit pe plan intern dacă apelează linia telefonică din Ucraina.

„Ne dăm seama că toate semnele indică faptul că cel mai probabil a fost ucis în acțiune, dar încă încercăm să găsim informații despre unde este cadavrul care poate fi găsit. Sau poate, sperăm, că este în viață”, i s-a spus unui rus care locuiește în Statele Unite care a sunat să afle detalii despre vărul său.

Vă recomandăm și: