Mii de documente neștiute ale fizicianului Albert Einstein, la un click distanță

Fanii marelui fizician Albert Einstein primesc o veste bună, deoarece vor avea posibilitatea să vadă pe internet mii de documente care au aparținut acestuia.

Colecția supranumită „Manuscrisele de la Marea Moartă din domeniul fizicii” cuprinde mii de documente lăsate prin testament de către Albert Einstein Universității Ebraice din Ierusalim.

Începând cu anul 1986, Editura Princeton University Press și Universitatea Ebraică din Ierusalim au inițiat un program de studiere a celor peste 80000 de documente pe care marele fizician le-a lăsat moștenire și le-au arhivat sub denumirea „Digital Einstein”.

Orice persoană va putea să consulte începând de vineri această arhivă care conține scrisori, documente, notițe și jurnale de-ale lui Albert Einstein. Multe dintre ele au fost descoperite la Universitatea Princeton, în alte arhive, dar și în podurile unor case și în cutii vechi de pantofi.

În 1933, ascesiunea naziștilor și a ideologiei antisemite l-au determinat pe Einstein să emigreze în SUA și astfel că, împreună cu o parte din studenții săi, s-a stabilit la Princeton, unde a rămas pentru tot restul vieții, până în 1955. În 1921, fizicianul a ținut pentru prima oară cursuri la Universitatea Princeton despre Teoria Relativității și a fost primit de către studenți cu mult entuziasm.

The Einstein Papers Project, coordonat de Diana Kormos-Buchwald, profesor de fizică şi de istoria ştiinţelor la California Institute of Technology, a publicat deja 13 volume tipărite cu aceste documente, dintr-un total de 30 de volume, informează nytimes.com, iar următoarul va apărea pe piață în ianuarie.

Volumele publicate conțin aproximativ 5000 de documente despre viața și activitatea lui Albert Einstein până în anul 1923.

La acest link, doritorii vor putea să consulte documentele lăsate moștenire de către celebrul fizician. Vizitatorii site-ului vor putea să citească scrisorile de dragoste scrise de Einstein, să consulte documentele sale de divorţ, foaia matricolă, ciornele pe care a elaborat teoria generală a relativităţii, dar şi scrisori către unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, savantul Michele Besso.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.