Mihai Tudose l-a învins pe Liviu Dragnea. Ce decizie s-a luat în PSD

Mihai Tudose FOTO: Gov.ro
Mihai Tudose FOTO: Gov.ro

17:15. Liderii PSD vor decide împreună cu Mihai Tudose, joi, care sunt miniștrii care vor fi înlocuiți. Potrivit unor surse din PSD, ar fi vorba de patru portofolii.

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat după ce mai mulți lideri social-democrați au avut o discuție la sediul partidului cu premierul Mihai Tudose, că va exista o remaniere în Guvern și că sunt vizați patru miniștri. El a precizat că remanierea e dictată de nemulțumiri pe care șeful executivului le are față de anumiți miniștri, care „au încetinit ritmul”.

Primul ministru, Mihai Tudose, s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Cotroceni, și cu președintele Klaus Iohannis. Discuția a avut loc pe fondul tensiunilor din coaliția de guvernare.

Această informație a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi. „E normalitate o astfel de întâlnire între președinte și premier în contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedem cu toții în spațiul public. A avut loc această înâlnire”, a spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, potrivit Hotnews.ro.

Mădălina Dobrovolschi a refuzat să dea detalii despre ce teme s-au discutat între cei doi.

„PSD ar trebui să-și rezolve problemele, PSD ar trebui să-și vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă. În niciun caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid”, a declarat purtătorul de cuvânt, întrebat dacă președintele are de transmis un mesaj referindu-se la tensiunile care sunt între Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

De asemenea, a fost întrebată și ce părere are Klaus Iohannis de o posibilă remaniere în Guvernul condus de Mihai Tudose. „Atunci când persoane aflate în funcții importante în stat au probleme – și știți la ce cazuri mă refer – aceste persoane ar fi trebuit să se retragă sau să fie retrase de partid. Altfel, ducând discuția mai departe, este atributul premierului să facă astfel de evaluări și să decidă dacă se impun schimbări în echipa guvernamentală”, a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Un nou plagiat de răsunet. Ministrul care a copiat două treimi din teza de doctorat

Mihai Tudose, criticat de liderii ALDE

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, l-a criticat pe premierul Mihai Tudose și a spus că nu-l retrage pe ministrul Viorel Ilie, unul dintre numele de pe lista miniștrilor care ar urma să fie remaniați.

„Noi cu PSD nu am avut o astfel de discuţie. (…) Orice decizie fundamentală în ceea ce privește guvernarea trebuie luată în interiorul coaliției și primul ministru nu are dreptul să se situeze în afara coaliției, care l-a susținut în investirea sa. (…)

ALDE nu intenționează să-și retragă ministrul pentru Relația cu Parlamentul căruia i-a dat un vot de încredere. (…) Orice remaniere trebuie făcută prin consultarea coaliției de guvernare”, a mai spus vicepreședintele ALDE.

Mihai Tudose se întâlnește cu Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a ajuns, la prânz, la sediul PSD, acolo unde a avut întâlnirea cu Mihai Tudose. Înainte de a intra la ședință, Dragnea a răspuns jurnaliștilor și a negat că ar fi o criză în PSD, potrivit Hotnews.ro.

Despre relația pe care o are cu premierul Mihai Tudose, acesta a spus că este „la fel ca la început”.

„Dacă suntem bărbați, discutăm tot timpul bărbătește, eu nu pot să discut femeiește”, a spus președintele Camerei Deputaților în replică la declarația premierului de luni seara, potrivit căreia va avea o discuție „bărbătească” cu Liviu Dragnea.

„Pot să plec și din țară, dacă e cazul, dacă eu sunt cuiul lui Pepelea”, a mai declarat liderul PSD râzând, atunci când a fost întrebat dacă e dispus să-și dea demisia de la conducerea partidului.

Mihai Tudose ar fi dispus să-și dea demisia

Primul ministru Mihai Tudose s-a întâlnit la începutul săptămânii, la Guvern, cu președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, vicepremierul Marcel Ciolacu și liderul PSD Olt, Paul Stănescu. Potrivit unor surse PSD, citate de Mediafax, aceștia i-au cerut lui Mihai Tudose să nu-și dea demisia din funcția de premier.

Premierul Tudose a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă într-un cerc restrâns de persoane a luat în calcul să-și dea demisia. „Da, am spus-o. Am spus-o foarte clar, am spus-o unui cerc de trei-maximum patru persoane. Dacă lucrurile stau așa de rău și Guvernul s-a prăbușit, păi hai să mergem acasă, că înseamnă că nu facem bine”, a mai spus Mihai Tudose.