Mihai Bendeac spune că a avut coronavirus: „După 5 minute am avut dintr-o dată multe simptome”

mihai bendeac coronavirus
Foto: Captură YouTube

Actorul Mihai Bendeac a povestit într-o filmare realizată acasă că, cel mai probabil, a fost infectat cu noul coronavirus, atât el, cât și familia sa, pe la jumătatea lunii martie.

Duminică, 17 mai, el și-a făcut un test de imunitate care a indicat faptul că are anticorpi pentru SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că a avut boala COVID-19 (în mod normal, astfel de teste trebuie repetate pentru a fi 100% siguri de rezultat, deoarece testele pot da și rezultate fals pozitive – n.r.).

Mihai Bendeac spune că a luat coronavirusul la înmormântarea bunicului său, care a avut loc pe 11 martie, înainte de declanșarea stării de urgență.

„După înmormântare, la vreo 4 zile distanță, 5 zile, m-a sunat maică-mea și mi-a zis că a apărut o știre la televizor cum că la biserica respectivă toți preoții, ăla de la lumânări, cântăreții, au fost testați pozitiv. Au fost în total 20-25 de persoane. Treaba asta era cumva în perioada de început, încă nu se dăduse vreo ordonanță apropo de înmormântări”, a povestit actorul în filmare.

„Am mai avut gripe și răceli de-a lungul timpului, dar nu mi s-a întâmplat niciodată ca în decurs de 5 minute să fii un om absolut normal, prin casă, și după 5 minute să am dintr-o dată foarte multe simptome, adică dureri musculare, pierdere de gust, pierdere de miros, o stare de oboseală, o stare febrilă, când frig, când cald”, a mai povestit el.

El a explicat și de ce nu s-a testat atunci: „Nu m-am testat atunci. Atât eu, cât și familia, ne-am autoizolat, adică am făcut ceea ce știam că este OK să facem în cazul în care suspectezi că ai treaba asta. De ce nu ne-am dus la spital? Pentru că spitalele erau supraaglomerate, se făceau foarte multe anunțuri vizavi de serviciul de 112, „nu apelați serviciul 112 decât dacă aveți probleme grave respiratorii”. Ne era destul de clar, având în vedere că la biserica respectivă au fost toți testați pozitiv, că mai aveam încă vreo două rude în familie care fuseseră la înmormântarea respectivă și care erau deja internate la momentul ăla. Și atunci am zis ne autoizolăm și nu am vrut nicio secundă să apelez în acel moment la testare pentru că erau foarte mulți oameni în niște situații mult mai grave”.

Simptomele puternice au durat 24 de ore, după care ușor-ușor au început să scadă, a mai explicat el.

Actorul a arătat și de ce a dorit să facă public faptul că a avut boala: „Eu am vorbit despre treaba asta pentru că sunt foarte mulți cei care au avut, sunt foarte mulți cei care au poate și în momentul ăsta, și unii dintre ei sunt priviți ca niște ciumați. Am senzația că e lepra și covidu'”.

Întreaga mărturie, mai jos:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.