Micul paradis toxic. Locul superb unde toți oamenii trebuie să aibă mască de gaze

Insula Miyake-jima
Insula Miyake-jima. Foto: www.miyakejima-university.jp

Locuitorii de pe Insula Miyake-jima din Japonia sunt obligați să aibă mereu la ei o mască de gaze. Regulamentul – care se aplică și în cazul turiștilor – poate părea ciudat, însă este o măsură de precauție pe care autoritățile au impus-o pentru protecția oamenilor.

Cu o suprafață de 55 de km², Miyake-jima este un con vulcanic, iar vulcanul principal, Muntele Oyama, a erupt de mai multe ori în istoria recentă. La 1 ianuarie 2015, insula aflată la 180 de kilometri distanță de capitala Tokyo avea 2.714 locuitori.

În anul 1940, o scurgere de lavă a ucis 11 persoane. Alte erupții s-au produs în 1962 și 1983.

Pe 14 iulie 2000, Muntele Oyama a început din nou să erupă, iar până în septembrie întreaga insulă a fost evacuată.

După o perioadă de 4 ani de emisii vulcanice neîntrerupte, locuitorilor li s-a permis să se întoarcă înapoi pe insulă la data de 1 februarie 2005.

Când s-au întors acasă, locuitorii și-au găsit mașinile ruginite și școlile îngropate de lavă întărită. 60% din pădurile de pe insulă fuseseră distruse, potrivit slate.com.

După șirul de erupții, vulcanul a continuat să emane sulf și dioxid de sulf.

Insula are o vegetație și o faună bogată. Aici trăiesc mai multe specii rare de păsări, motiv pentru care insula este faimoasă printre pasionații de birdwatching. O altă atracție sunt izvoarele sale termale, iar pasionații de scufundări o prețuiesc pentru recifele de corali și pentru fauna marină, care include o populație de delfini. Însă mediul natural este mereu pus în pericol de activitatea vulcanică.

Insula Miyake-jima
Insula Miyake-jima văzută de sus. Foto: Sonata (Wikimedia Commons)

 

Insula Miyake-jima
Insula Miyake-jima. Foto: fellowbirders.com
Insula Miyake-jima
Insula Miyake-jima. Foto: fellowbirders.com
Insula Miyake-jima
Mai mulți cicliști care poartă măști de gaze pozează lângă niște ruine de pe Insula Miyake-jima. Foto: cyclitis.files.wordpress.com
Insula Miyake-jima
În anul 2008, o cursă de ciclism a fost anulată din cauza nivelului prea ridicat de gaze toxice emanate de vulcan. Foto: cyclitis.files.wordpress.com

Locuitorii sunt obligați să aibă permanent la ei o mască de gaze, fără să fie obligați să o poarte încontinuu. În cazul în care aparatele înregistrează o creștere mare a nivelului de sulf din aer, în localitate se declanșează mai multe sirene.

Accesul pe o treime din suprafața insulei este interzis din cauza concentrației periculoase de gaze toxice precum dioxidul de sulf.

Comunitatea de pe insulă este conectată cu restul Japoniei de cursele cu feribotul, cu avionul sau cu elicopterul. Din cauza volumului ridicat de sulf din aer, zborurile spre Insula Miyake-jima au fost suspendate timp de aproape 8 ani după erupția din anul 2000. Zborurile au fost reluate în aprilie 2008, după ce nivelul de sulf din aer a mai scăzut.

Însă locuitorii s-au adaptat la provocările vulcanului și la schimbarea peisajului, așa că au început să facă turism vulcanic: primesc turiști cărora le arată nu doar natura, ci și clădirile abandonate și locurile înghițite de lavă.

Autoritățile îi sfătuiesc pe turiști ca înainte de a venit pe insulă să își facă un control la medic, potrivit miyakemura.com. Iar turiștii trebuie să aibă și ei o mască de gaze.

Insula Miyake-jima
Vulcanul din centrul Insulei Miyake-jima este activ. Foto: Google Maps

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ
Orașul în care aproape toți locuitorii stau în același bloc
TOP 5. Cele mai subestimate destinații turistice pe care trebuie să le vizitezi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.