Mica Unire a provocat marea dezbinare de la Focșani. Orașul va avea două ceremonii separate

Marian Oprișan. Foto: Youtube
Marian Oprișan. Foto: Youtube

Autoritățile locale din Focșani sărbătoresc Ziua Unirii în două locuri diferite. Acest lucru se întâmplă pentru că Prefectura, Consiliul Județean și Primăria nu s-au înțeles cu privire la modul de organizare a ceremoniilor.

De câteva zile, reprezentanții autorităților locale au intrat într-un război al declarațiilor și pentru că nu s-a ajuns la un consens, primarul Focșaniului a decis să organizeze o ceremonie în Piațeta Teatrului, de la ora 17:30, sub denumirea „Hora ne unește”.

„Dragi focșăneni, vă adresez din toată inima invitația ca pe data de 24 ianuarie 2020 să dăm mână cu mână / Cei cu inima română / Să-nvârtim hora frăției / Pe pământul României! de la ora 17.30 în Piațeta Teatrului din Municipiul Focșani (…) Primăria Municipiului Focșani serbează 161 ani de la Unirea Principatelor Române în cadrul unei suite de evenimente intitulate generic, La Focșani, Hora ne unește”, a anunțat primarul orașului Focșani, Cristi Misăilă, pe Facebook.

Prefectura Vrancea, reprezentată de Gherghiță Berbece, organizează o altă ceremonie în Piața Unirii, de la ora 13:00. Pe lista discursurilor apar, în ordine, prefectul, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan și primarul Focșaniului.

Însă, cel mai probabil, la evenimentul din Piața Unirii nu-și vor face apariția nici Marian Oprișan și nici Cristi Misăilă.

„Ca urmare a răspunsului comun înregistrat de Consiliul Județean Vrancea (…) și de Primăria Municipiului Focșani (…) la adresa Instituției Prefectului (…), publicat în presa locală, dar necomunicat oficial instituției noastre până în acest moment, constatăm, fără surprindere, că semnatarii ei, conducătorii instituțiilor menționate, încearcă într-un mod jalnic și josnic să obțină capital electoral, fiind de notorietate carențele pe care le au și la acest capitol (…)

24 Ianuarie reprezintă Ziua Unirii, iar ea s-a putut înfăptui prin conlucrarea unor instituții din două principate diferite, prin renunțarea la orgolii personale și interese, în favoarea unui scop măreț, în interesul tuturor celor care vorbesc aceeași limbă de-o parte și de alta a Milcovului.

Epigonii de astăzi nu se gândesc decât la interesul personal și câștigul electoral, transformând această zi în una dedicată osanalelor”, au transmis reprezentanții Prefecturii Vrancea pe pagina lor de Facebook.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.