Metoda Wim-Hof. Ce presupune acest mod de atingere a potențialului maxim al organismului

Sporturile extreme au fost și sunt în continuare cele mai bune producătoare de adrenalină pentru cei pasionați. Însă, cum vi se pare ideea de a face plimbări pe munte la temperaturi sub zero grade Celsius? Îmbrăcați doar în haine de vară.

Pe mulți dintre noi ne trece un fior doar când ne gândim la acest lucru. Totuși, există mulți oameni care își iau inima în dinți și acceptă această provocare, însă doar după ce au parte de un antrenament special.

Pentru publicul larg, numele de Wim-Hof s-ar putea să nu ofere vreo reacție. Totuși, Wim-Hof, sau Omul de Gheață, este un atlet și speaker motivațional originar din Olanda, foarte cunoscut pentru abilitatea sa de a rezista la temperaturi scăzute, chiar extreme. Acesta a doborât nenumărate recorduri mondiale, cele mai importante fiind înotul pe sub gheață și completarea unui semimaraton, desculț, pe zăpadă și pe gheață. Toate acestea au fost posibile datorită unei tehnici de respirație care îi poartă numele.

Această tehnică a trecut granițele Olandei și a ajuns și la noi în țară. Tehnica Wim-Hof a devenit cunoscută în România cu ajutorul lui Ștefan Chihaia, primul instructor certificat din țară, care a fost îndrumat de însuși Omul de Gheață. Ștefan organizează diferite tabere sau evenimente prin care le împărtășește și altora cunoștințele sale.   

Pentru a afla mai multe, am luat legătura cu George Conopan. Acesta a fost unul din participanții taberei ce a avut loc la Azuga în perioada 24-27 februarie și l-am rugat să ne ofere câteva informații suplimentare și păreri din punctul de vedere al unui participant. 

Reporter: Bună, George. Ne poți explica pe scurt ce înseamnă metoda Wim-Hof?

George Conopan: Bună, Bianca. Da, cu cea mai mare plăcere. Pe scurt, metoda este împărțită în trei categorii: exercițiul de respirat conștient, realizat într-un mod specific, expunerea graduală la frig (temperaturi scăzute, dușuri reci, baie în gheață) și dedicarea în această direcție ca să îți atingi potențialul maxim. Țin să menționez că este necesară o anumită documentare și pregătire înainte de a pune în practică această metodă, pentru a realiza lucrurile într-un mod corect și în condiții de siguranță.

R: Cum ai aflat despre această oportunitate și ce te-a determinat să participi?

George Conopan: Pentru mine, toată această călătorie a început acum doi ani de zile, când încercam din răsputeri să găsesc o ieșire din cotidian. Eram în perioada aceea în care toate zilele mi se păreau că seamănă între ele și începusem să-mi neglijez alimentația și condiția fizică.

Sincer să fiu, nu știu cum am aflat prima dată de aceasta metodă, dar țin minte cât de entuziasmat și curios am fost să aflu mai multe în acel moment. Citind povestea, studiile realizate și care sunt beneficiile practicării acestei metode (energie sporită, reducerea nivelului de stres, sistem imunitar mai puternic, concentrare mai bună), toate m-au lovit ca o gură de aer proaspăt și știam în adâncul meu că este exact lucrul de care aveam nevoie și pe care îl căutam de atâta timp.

Am început apoi să caut persoane care practică această metodă în România și așa am dat de Ștefan Chihaia. Aflând că ține tabere anual pe această temă, totul devenise doar o chestiune de timp pentru mine. Știam că vreau să particip neapărat, însă singurul impediment a fost mereu sincronizarea. Dar iată-mă aici, după doi ani de zile, reușind să particip și eu la un astfel de eveniment care mi-a schimbat percepția legată de capabilitatea organismului nostru de a se adapta diferitelor condiții de mediu extreme, atunci când este expus la acestea.

Workshop-urile susținute de Ștefan în diferite orașe ale țării sunt și ele la rândul lor o oportunitate bună pentru a te familiariza cu metoda și de a te răcori cu o binemeritată baie în gheață.

R: Ce așteptări ai avut înainte de începerea taberei?

George Conopan: Cred că singurele gânduri cu care am mers în această tabără au fost să mă descopăr mai mult pe mine și să văd de ce sunt capabil. A ieșit ceva mult mai frumos de atât. Am reușit să îmi găsesc zona de confort în cea de disconfort și am întâlnit tribul ZOHAL, plin de oameni frumoși, iar puterea și conexiunea grupului a fost esențială în această călătorie.

R: Ne poți oferi un rezumat legat de desfășurarea taberei?

George Conopan: Da, sigur. Tabăra a ținut patru zile în care mi-am dedicat toată atenția gândului cu care am mers acolo. În prima zi, am fost întâmpinați de o masă caldă și bună, pregatită de chef Monica Popescu, care ne-a răsfățat cu delicatesele ei pe toată durata acestei tabere. În acea seară am avut primul contact cu baia în gheață după sesiunea specifică de respirat.

 A doua zi a fost ieșirea la cascadă și intrarea în apa rece de munte. În a treia zi, am urcat la bustul gol pe munte, traseu care a durat o oră și jumătate doar urcat. A patra zi, am mers desculți prin zăpadă și ne-am confruntat cu frigul, stând pe loc și simțindu-l.

Toate acestea s-au întâmplat la temperaturi sub zero grade Celsius. Iar pentru mine, ca și bonus în ultima zi, am ales să mai fac o baie în gheață tocmai pentru a urmări mai atent care este reacția mea după toate aceste zile și care este nivelul meu de concentrare în zona aceea de disconfort. A ieșit super bine, am simțit cum m-a învăluit liniștea și pacea interioară și cum s-a instalat sentimentul de calm în mine.

R: Au existat momente când te-ai simțit nesigur în acele împrejurări? Cum ai trecut peste ele?

George Conopan: Un lucru pe care l-am putut observa a fost că fiecare a experimentat diferit activitățile. Pentru mine personal, ultima zi a fost cea care m-a scos cel mai mult din zona de confort, statul desculț în zăpadă. A fost momentul în care am simțit cel mai puternic frigul și o senzație de durere în tălpi din cauza acestuia, însă pentru scurt timp. A fost un punct în care am vrut să o iau la fugă și să merg inapoi înăuntru, dar aici ne-a venit Ștefan în ajutor, ghidându-ne cu vocea. Am facut un cerc mare, luându-ne toți de mâini și am început să devenim conștienți de emoțiile și gândurile noastre. Prin conexiunea grupului și conștientizarea sinelui, gândurile care mă nelinișteau și mă voiau înapoi înăuntru în zona de confort au disparut și m-au lasat sa fiu eu, să simt. Atunci senzația de frig a dispărut și am trecut pragul psihologic.

R: Care a fost cel mai memorabil eveniment din acele zile?

George Conopan: Dacă cel mai dificil moment prin care am trecut a fost mersul desculț prin zăpadă, cel mai memorabil pentru mine a fost când am intrat în cascadă. Înainte să pășesc desculț în cascadă, mi-am impus câteva lucruri: să fiu curios, să mă deschid acelui moment și să ma las purtat dincolo de preconcepții.

Nu mi-aș fi putut imagina cele ce au urmat. Am pășit în cascadă, iar apa rece care mă lovea pe creștetul capului m-a trezit din plin. A fost o descătușare a tuturor emoțiilor și a bagajului emotional pe care îl purtasem cu mine de atâta timp. Au fost în jur de trei strigate puternice de eliberare, apoi o ușoară senzație de plutire care m-a cuprins. Aici, pentru câteva momente, timpul s-a oprit în loc. Aș fi putut sta o eternitate acolo. L-am auzit pe Ștefan, iar în următorul moment am ieșit din cascadă cu un mers victorios, ca și cum aș fi cucerit Vârful Everest.

R: Care a fost una dintre cele mai importante lecții învățate acolo?

George Conopan: Cea mai importantă lecție pentru mine a fost faptul că am conștientizat că nimic nu este imposibil atâta timp cât te dedici unei cauze, unui scop. Abia atunci când vom începe să ne dezicem de la preconcepții și vom experimenta astfel de momente, vom realiza că noi, ca oameni, suntem capabili de mult mai multe decât vrea mintea noastră să credem și că potențialul de a fi propriii noștri creatori este infinit.

R: Ce sfaturi ai oferi celor interesați, înainte de a se înscrie?

George Conopan: Să aibă răbdare. Fiecare are propriul drum și propria poveste, iar lucrurile se întâmpla, de obicei, la momentul potrivit, într-un ceas bun. E important să fie informați, să se documenteze dinainte despre tot ce ține de această metodă, iar apoi vor știi când a sosit momentul să facă următorul pas.

 O astfel de tabără îți dă șansa să practici metoda într-un mediu controlat, un aspect foarte important, îți dă siguranță și te lasă să-ți pui focusul doar pe tine, să uiți de grijile legate de alți factori externi, iar experiența în sine te învață să depășești limite și bariere mentale pe care, poate, aveai obiceiul să ți le impui singur.

George Conopan

Pentru mai multe informații legate atât de tehnica Wim-Hof, puteți vizita site-ul oficial wimhofmethod.com și canalul de YouTube Wim Hof. Pentru a afla mai multe despre taberele sau workshop-urile organizate de Ștefan Chihaia puteți vizita site-ul oficial zohal.ro.