„Obiect extraterestru” descoperit în Suceava

meteorit_basanci
Sursa foto: monitorulsv.ro

O familie din Suceava a găsit în urmă cu 26 de ani, într-un lan de porumb din comuna suceveană Bosanci, un obiect care pare a fi o bucată de meteorit.

„Când am dat cu sapa, numai am simţit cum se îndoaie fierul. Am tot dat roată, până când am simţit ceva mai mare. Pământul era ca şi cărămida făcut, roată-nprejur. Pământul din groapă, în jurul lui, nu mai era negru, ci roşiatic, ars de la căldură. Din prima am ştiut că e de sus”, îşi aminteşte Ioan Pletosu, într-un dialog cu jurnaliştii Monitorului de Suceava, de ziua în care a găsit „bolovanul”, în 1987.

Piatra ar mai fi stat mult şi bine aruncată prin curte, dacă cei doi locuitori din Bosanci nu ar fi văzut la televizor cum, după explozia unui meteorit în Rusia, pe toate câmpurile din zona respectivă s-a declanşat o vânătoare febrilă după bucăţi de meteorit, care se vând pe bani grei.

La rugămintea soţilor care l-au găsit, obiectul a fost pus la vânzare, pe un site de anunţuri din România. Iniţial, obiectul era chiar mai mare, dar bărbatul, curios, l-a lovit cu barosul pentru a vedea cum arată în mijloc.

„La prima vedere pare a fi o rocă provenită din spaţiul cosmic. Are urme de temperatură mare şi un miros specific, semne că a fost supraîncălzită. Trebuie văzut la Iaşi, la Facultatea de Geologie, unde un expert geolog poate să infirme faptul că are provenienţa de pe Pământ” le-a spus proprietarilor Emil Turcu, cercetător ştiinţitic în cadrul Observatorului-Planetariu al Universităţii Suceava.

„Un meteorit poate proveni fie din centura de asteroizi, sau chiar de pe Lună ori de pe Marte, în urma unor ciocniri cu alte corpuri cereşti”, a adăugat Emil Turcu. Obiectul are o greutate de 6,5 kilograme. Dacă va fi confirmat faptul că este un meteorit, acesta ar fi al zecelea cel mai greu meteorit descoperit pe teritoriul României.

Totuşi, chiar dacă la prima vedere pare meteorit, Emil Turcu spune că este posibil ca piatra această să fie un silex ( Rocă silicioasă, foarte dură, întrebuințată la fabricarea faianței, a smalțului și ca abraziv).

Cei mai mari nouă meteoriţi descoperiţi în România:

1852 – Mezo Mădăraş (acum Mădăraşul de Câmp), judeţul Mureş. A căzut pe 4 septembrie, meteoritul având o greutate totală recuperată de 22,7 kilograme;
1857 – Ohaba, judeţul Alba, 16,25 kilograme;
1858 – Kakova (acum Grădinari), judeţul Caraş-Severin, 577 de grame;
1882 – Zsadany (acum Corneşti), judeţul Timiş, 552 de grame;
1882 – Mocs (acum Mociu), judeţul Cluj, 300 de kilograme, dintre care 42 de kilograme se găsesc la muzeul din Cluj;
1920 – Tuzla, judeţul Constanţa, căderea nu este însă documentată;
1927 – Şopot, judeţul Dolj, 958 de grame;
1937 – Tăuţ, judeţul Arad, 21 kilograme;
2008 – Pleşcoi, judeţul Buzău, 6,91 kilograme.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te poţi alătura, cu un Like, comunităţii de cititori de ştiri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.