Meteo. O masă de aer polar vine peste România

FOTO: Ionuț Fantaziu/GretNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GretNews.ro

Meteorologii anunță că o masă de aer polar va pătrunde în țara noastră zilele acestea. Din cauza ciclonului care va traversa România, începând de astăzi, ploile se vor transforma în lapoviță în Transilvania și zonele montane.

Vântul se va intensifica și va ajunge până la 80 de kilometri pe oră. În zona Olteniei, ploile se vor transforma în ninsoare.

Până pe 13 februarie sunt așteptate ninsori la munte. Meteorologii anunță că se va depune un strat consistent de zăpadă și își va face apariția și viscolul.

Astăzi și mâine, vremea va fi rece și sunt așteptate precipitații. Ziua, temporar, va ploua, iar în cursul nopţii, treptat, ploaia se va transforma în ninsoare şi este posibil să se depună un strat de zăpadă de până la 2… 5 cm. Vântul va sufla moderat în cursul zilei, cu rafale de până la 35… 40 km/h, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 5 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -1… 0 grade, transmit meteorologii ANM.

Marți, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de ninsori și vânt. În județele Vâlcea, Gorj, Hunedoara şi Caraş-Severin, la altitudini de peste 1.800 de metri, se va semnala ninsoare moderată, însoţită de vânt cu viteze la rafală de peste 80 – 100 km/h, chiar şi de 100 – 120 km/h, fenomen care determină scăderea vizibilităţii sub 50 de metri.

De asemenea, va fi Cod galben de vreme rea în judeţul Mureş (zona joasă), unde ninsoarea va fi însoţită de vânt, cu viteze care vor depăşi temporar la rafala 55 km/h. În plus, vizibilitatea va fi redusă la mai puţin de 100 de metri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.