Mesajul romilor din Transilvania pentru premierul României: ”Du-te acasă, Dăncilă!”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Mai multe organizații ale romilor din Transilvania îi cer demisia premierului Viorica Dpăncilă printr-un mesaj în limba lor: ”Ja chere, doamna premier Dăncilă!”

Romii și-au serbat luni, 8 aprilie, ziua internațională, iar mai multe organizaţii de romi din Transilvania, printre care Fundaţia Roma, Gypsy Media, Centrul creştin al romilor din Transilvania, Organizaţia etnică a romilor din România, Asociaţia romilor din Transilvania și Partidul Creştin al Romilor din Transilvania au cerut demisia Guvernului.

”‘JA CHERE doamnă premier Dăncilă’, adică ‘Du-te acasă’. Reprezentanţii romilor sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul României nu a făcut nimic pentru romi şi, mai mult decât atât, nu s-a elaborat o strategie pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor”, se arată într-un comunicat comun al romilor ardeleni.

”Este normal şi firesc să se ceară demisia premierului, deoarece situaţia în care trăiesc romii din România e neschimbată, vedem că se poate şi mai rău. Ne-am săturat de promisiuni şi de rapoarte trimise instituţiilor europene potrivit cărora romii sunt integraţi şi ajutaţi, în condiţiile în care realitatea este cu totul alta. Guvernul PSD-ALDE s-a folosit de romi pentru a fi votat cu implicarea unor aşa zişi lideri romi, care nu şi-au adus niciun aport bun asupra etniei ţigăneşti. Vedem acum că se apropie alegerile europarlamentare şi, din nou, romii vor fi o masă de manevră pentru a li se lua votul”, a declarat Aurel Pascu, reprezentant al romilor, citat de Europa FM.

Comunitatea romă din țara noastră se zbate în sărăcie. Patru din cinci cetățeni români de etnie romă sunt expuși riscului de sărăcie. Media europeană este de sub 1 din 5. Mai mult, aproape o treime dintre cetățenii de etnie romă trăiesc în gospodării care nu au acces la apă potabilă, iar aproape jumătate nu au toaletă, duș sau baie în interior.