Mesajul Patriarhului Daniel: „Să arătăm iubire și solidaritate”

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a adresat, luni, credincioșilor și le-a transmis „un cuvânt de încurajare și speranță”, în contextul în care în România a fost decretată stare de urgență în plină epidemie de coronavirus.

„Biserica Ortodoxă Română se adaptează treptat și responsabil, în funcție de evoluția situației provocate de epidemie, așa cum o fac toate instituțiile importante din țară, respectând și promovând în spațiul public recomandările autorităților de stat.

Biserica nu este doar o instituție de utilitate publică, ci și o comunitate de credință vie, iubire milostivă și speranță sfântă, virtuți care trebuie manifestate mai ales în perioade de mari încercări. În acest context, Biserica face un apel părintesc către toți credincioșii ei pentru a avea încredere în autorități și a respecta măsurile instituite de acestea.

Biserica Ortodoxă Română cheamă pe toți slujitorii Sfintelor Altare şi pe toţi credincioșii ei să cultive pacea sufletului prin rugăciune și comuniune cu semenii prin fapte bune, evitând totodată panica.

Să arătăm iubire și solidaritate față de oamenii vârstnici, față de cei aflați în izolare sau în carantină, precum și grijă deosebită pentru sănătatea celor din jurul nostru. Să arătăm multă prețuire față de medicii din spitale care apără și cultivă sănătatea trupului, dar și față de preoții din biserici, care apără și cultivă sănătatea sufletului. Să avem deplină încredere în puterea rugăciunii, știind că „Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu” (Romani 8, 28).

Pacea sufletului, bunătatea inimii, comuniunea în rugăciune și cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj și speranță.

Așadar, rugăciunea și fapta bună sunt izvor de putere spirituală pentru a învinge încercările la care suntem supuși, dar şi pentru a înainta duhovnicește spre sărbătoarea Sfintelor Paști”, transmite Patriarhul Daniel, potrivit Basilica.ro.
Biserica Ortodoxă Română a pus la dispoziție mai multe spații de cazare din mănăstiri pentru adăpostul persoanelor aflate în carantină.
Potrivit basilica.ro, Mănăstirea Neamț a fost printre primele care a ieșit în întâmpinarea celor veniți din diaspora. Aproximativ 40 de persoane se află în prezent în carantină la Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie” al așezământului.