Mesajul lui Dâncu pentru PSD: „Viitorul nu sună bine!”

Vasile Dâncu
Vasile Dâncu

Fostul vicepremier Vasile Dâncu a făcut o analiză din punct de vedere sociologic despre cum s-a ajuns „la proteste sociale care devin știre mondială”.  Dâncu spune că ar fi o greșeală să fie ignorată vocea străzii.

„Majoritățile obtuze pot disprețui dialogul, comunicarea și continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere. Când elita majorității caută să domnească și să sugrume, să preseze și să nu se uite la feedbackul social, atunci se formează minorități disperate, care pot erupe în societate, cu sau chiar fără ajutorul unor organizații de interese legitime sau ilegitime. În aceste cazuri, majoritățile obtuze se pot deșira încet, deoarece se pierde pe drum puterea numărului.

Elita majorităților, când există, deoarece putem avea și majorități fără cap, trebuie să treacă mai multe probe complicate. Prima este să oprească gloata câștigătoare să ia întreaga societate ca pradă de război și să devasteze arealul social.

A doua este clarviziunea de a înțelege că o victorie în alegeri nu crește nivelul de inteligență și înțelepciunea celor care o compun, iar ceilalți, învinșii – să spunem, nu devin dintr-o dată mai prosti și mai inerți. Când reprezentanții majorității uită de responsabilitatea lor socială și vor să-și servească doar propria armată, pericolul de a pierde repede majoritatea este foarte mare”, argumentează Vasile Dâncu pe blogul său.

Sociologul mai arată că „numai în barbaria trecutului îndepărtat, învingătorul lua totul” și că elita actualei majorități nu ar trebui să uite că „acolo sus, la guvernare” s-a stat în ultimii 10 ani, în medie, doar o jumătate de mandat.

„Nu toți se leagă cu lanțuri de porțile instituțiilor, nu toți sunt dispuși să stea în frigul de februarie prin piețe, dar dacă sunt aduși la disperare, o vor face mai devreme sau mai târziu”, mai avertizează Dâncu.

„Majoritățile inteligente, care practică toleranța și respectul minorității, cele care știu să împartă puterea nu pierd niciodată războiul. Majoritățile obtuze nu au cum să câștige”, sublinează fostul vicepremier în finalul analizei sale.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.