Mesajul Jandarmeriei înainte de protest: Nu vrem să intimidăm sau să speriem oamenii

jandarmeria română jandarm
Foto: Pagina de Facebook Jandarmeria Română

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a susținut sâmbătă, 10 august, o declarație de presă cu privire la protestul care va avea loc în această seară în Piața Victoriei.

El a menționat că misiunea de sâmbătă a Jandarmeriei Române „va fi centrată în primul rând pe dialog”.

Astfel, dispozitivele vor fi formate în principal din echipe de dialog, a explicat Enache: „Echipe de dialog care vor relaționa și vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât și cu cei care participă la aceste manifestații. Tocmai pentru a veni în întâmpinarea lor, pentru a avea o comunicare directă, rapidă, în vederea înlăturării oricăror riscuri cu privire la adresa ordinii și siguranței publice”.

Jandarmeria a amplasat în Piața Victoriei și un centru de informare: „Veți afla de la noi, de la reprezentanții Jandarmeriei, reprezentanții Poliției Capitalei, și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, toate informațiile de care aveți dumneavoastră nevoie și, prin intermediul dumneavoastră, cei care intenționează să participe la adunările publice”.

„Recomandarea noastră este aceea de a respecta legea, de a ne comunica deschis, transparent și rapid orice aspect care ar putea duce la tulburarea ordinii și liniștii publice, în vederea luării măsurilor punctuale acolo unde se impun. Este foarte importantă pentru noi această comunicare și un prim pas către dialog deja a fost făcut și de către cei care au organizat aceste manifestări în sensul în care au obținut acele avize, acele aprobări necesare pentru a fi în cadru legal. Așadar, vorbim de niște manifestații care se desfășoară într-un cadru legal și la care noi avem obligația să asigurăm, din punct de vedere al ordinii și siguranței publice, toate condițiile să se desfășoare așa cum trebuie”, a completat Georgian Enache.

„Vrem să eliminăm orice suspiciune că ar avea menirea să intimideze sau să sperie”

 

În ceea ce privește mărimea dispozitivelor de jandarmi, purtătorul de cuvânt a spus că ele vor fi „adaptate pentru asigurarea condițiilor optime și normale pentru desfășurarea acestor adunări publice”.

„Vrem să eliminăm orice suspiciune că ar avea menirea să intimideze sau să sperie în vreun fel. Sunt dispozitive minime, care vor fi dimensionate gradual, în funcție de numărul celor care vor participa la această adunare publică, pentru a le putea asigura toate condițiile de desfășurare”, a continuat el.

10 august 2018: sute de victime, niciun vinovat

 

Protestul de sâmbătă, 10 august, are loc la fix un an de la evenimentele din Piața Victoriei din 2018, când Jandarmeria a gazat mii de oameni care manifestau împotriva corupției, inclusiv femei și copii, iar sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Până acum, niciun jandarm nu a ajuns în fața instanței, deși pe rețelele de socializare au circulat foarte multe imagini în care s-a văzut cum jandarmii au lovit oameni nevinovați, pașnici, culcați la pământ sau care aveau mâinile ridicate.