Mesaje din spatele ecranului: filme cu teme sociale care au făcut istorie

Sursă foto: Impact Photography/ Shutterstock

Personaje interesante, un final neașteptat, o imagine perfectă și un subiect de interes – acestea sunt câteva dintre „ingredientele“ unui film bun.

De-a lungul istoriei cinematografice, multe filme au captat interesul publicului datorită temelor sociale pe care le au abordat. Sărăcia, excluderea socială, piața de capital, bandele criminale, pedeapsa cu moartea, terorismul, prostituția, voluntariatul sunt câteva teme pe care le regăsim în unele dintre cele mai apreciate filme în ultimul secol cinematografic.

„The Motorcycle Diaries“

Despre acest film s-a spus că oricine îl vede își va dori să facă voluntariat. „The Motorcycle Diaries“ este povestea a doi studenți la medicină care pleacă într-o călătorie cu motocicleta și își folosesc cunoștințele medicale pentru a oferi ajutor persoanelor nevoiașe dintr-un loc îndepărtat. Filmul este despre compasiune, voluntariat și facere de bine, dar și despre aventura unei călătorii, descoperirea de sine și libertate. „The Motorcycle Diaries“ are la bază jurnalele de călătorie ale biochimistului Alberto Granado și ale lui Ernesto Guevara, care câțiva ani mai târziu va deveni cunoscut pe plan internațional drept liderul de gherilă marxistă și revoluționarul Che Guevara.

„Philadelphia“

Cu Tom Hanks, Denzel Washington și Antonio Banderas în rolurile principale, filmul „Philadelphia“ spune povestea avocatului gay Andrew Beckett, care este concediat pe nedrept deoarece suferă de SIDA, și a luptei sale de a face dreptate legal. Tom Hanks a câștigat un premiu Oscar pentru felul în care l-a portretizat pe Beckett. Aceasta este una dintre primele producții majore de la Hollywood care tratează cu seriozitate problema homosexualității și a bolii SIDA în Statele Unite ale Americii. 

„The Cider House Rules“

Filmul „The Cider House Rules“ a câștigat două premii Oscar: Michael Caine a fost recompensat pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, el interpretându-l pe medicul Wilbur Larch, care conduce un orfelinat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial; și John Irving a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat. În planul principal al filmului se află un tânăr crescut la orfelinat, pe care medicul Wilbur Larch vrea să îl lase succesor. La un moment dat el pleacă să cunoască lumea din afara orfelinatului, ajunge să culeagă mere, se îndrăgostește, suferă și, în cele din urmă, se întoarce acasă. Însă, aparte de această poveste, filmul tratează subiecte sociale importante, precum soarta lucrătorilor migranți și avorturile ilegale.

„To Kill a Mockingbird“

Considerat unul dintre cele mai bune filme americane, „To Kill a Mockingbird“, adaptat pentru marele ecran după romanul omonim al scriitoarei Harper Lee, spune povestea lui Atticus Finch, un avocat dintr-un orășel din Alabama care îl apără pe un bărbat de culoare acuzat pe nedrept că ar fi violat o femeie caucaziană. Povestea este spusă din perspectiva fiicei lui Finch. „To Kill a Mockingbird“ a primit recenzii foarte bune din partea criticilor și a avut un succes de box-office răsunător, având încasări de șase ori mai mari decât costurile de producție. Povestea filmului este susținută de personaje, de fragilitatea, eroismul și noblețea spiritului lor, dar și de descriere cruzimii devastatoare a umanității.

„The Color Purple“

Filmul realizat de Steven Spielberg după romanul „The Color Purple“ al scriitoarei Alice Walker reprezintă debutul în film al actriței Whoopi Goldberg. Ea o interpretează pe Celie, o femeie needucată care trăiește într-un sat din sudul Americii și care încearcă să-și găsească identitatea după ce a fost abuzată de tatăl său și de alții de-a lungul a patru decenii. Din distribuția filmului mai fac parte, printre alții Oprah Winfrey, Danny Glover și Rae Dawn Chong.

 

Filmele cu o temă clară și mesaje sociale puternice se numără printre producțiile pe care cinefilii le urmăresc, cu același interes, și după zeci de ani de la lansarea lor în cinematografe. 

 

Sursă foto: Impact Photography/ Shutterstock

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.