Mercedes a filmat o reclamă emoționantă în România. De unde vine numele Benz

FOTO: Captură Youtube/Mercedes Benz
FOTO: Captură Youtube/Mercedes Benz

Mercedes Benz a filmat un clip prin care și-a dorit să rememoreze primul drum lung parcurs de un automobil. Imaginile au fost filmate pe străzile din Sibiu și Mărginimea Sibiului.

Locurile au fost special amenajate. De exemplu, strada Turnului din Sibiu a fost transformată într-una de pământ, au fost aduse animale, iar vestimentația actorilor corespunde modei din secolul al XIX-lea.

Întreaga poveste se învârte în jurul Berthei Benz, unul dintre pionerii industriei auto. A fost partenera de afaceri și de viață a inventatorului german Karl Benz. Pe 5 august 1888, Berha Benz, în vârstă de 39 de ani, mergea cu mașina de la Mannheim la Pforzheim, în vizită la mama ei, împreună cu cei doi fii, Richard și Eugen.

Nu i-a spus nimic soțului despre această călătorie și nici nu a luat autorizație de la autorități, necesară în vremurile respective. Așa a devenit prima persoană care a condus o mașină pe o distanță lungă. În total a mers 106 kilometri. Până atunci, mașinile mergeau pe distanțe scurte, iar de cele mai multe ori șoferul era asistat de un mecanic.

Așa a reușit să atragă atenția întregii lumi asupra Benz Patent-Motorwagen, mașină care a adus companiei primele vânzări. De altfel, principalul scop al călătoriei a fost să-i demonstreze soțului ei că proiectul automobilistic în care au investit bani și mult timp poate deveni un succes financiar, iar mașina va avea un viitor din moment ce va fi cunoscută lumii.

Pentru că mașina nu avea rezervor și a pornit la drum cu doar 4,5 litri de carburant, a trebuit să găsească repede o soluție. A alimentat în Wiesloch, la o farmacie. În vremurile respective, chimicalele, inclusiv ligroina, „benzina ușoară”, folosită și ca solvent, carburantul de care avea nevoie mașina Berthei, se puteau cumpăra doar de la farmacii. De altfel, istoria consemnează faptul că după această experiență, respectiva farmacie din Wiesloch a devenit prima „benzinărie” din lume.

Bertha Benz a demonstrat în timpul călătoriei și că are cunoștințe solide tehnice, dar și că e foarte inventivă. Printre altele, a curățat instalația cu un ac de la pălărie, iar o jartieră a folosit-o ca material de izolare. Pe parcursul drumului, care a durat câteva zile, a apelat la un fierar care i-a reparat un lanț care a început să cedeze.

Când frânele de lemn au început să dea semne de slăbiciune, a apelat la un cizmar. Așa au apărut primele plăcuțe de frâne din piele. De asemenea, cei trei călători, Bertha și fiii săi, au fost mereu atenți ca la fiecare oprire să pună apă în sistemul de răcire al motorului.

După 1900, Bertha și Karl Benz au primit numeroase distincții de la universitățile tehnice din Germania. El, intrat în istorie ca fiind primul inventator al unei mașini practice, a murit în 1929. Bertha Benz a murit în 1946, la 97 de ani. În 2008, în cinstea ei, a fost inaugurat drumul memorial Bertha Benz, de la Mannheim, prin Heidelberg, până la Pforzheim și înapoi.

În memoriile sale, Karl Benz scria:

„O singură persoană a rămas cu mine în micul vas al vieții atunci când părea că e destinat scufundării. Aceasta este soția mea. Curajoasă și hotărâtă a montat corabiei noile pânze ale speranței”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.