Meleșcanu: Dosarul „Roșia Montană” a fost depus ilegal la UNESCO

Roșia Montană FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, îl sprijină pe premierul Mihai Tudose în subiectul Roșia Montană. Acesta spune că documentele au fost depuse ilegal la UNESCO, pentru că nu au semnătura lui Dacian Cioloș.

„Dosarul a fost depus ilegal, nu a fost aprobat de Cioloș, nici de Guvern, a fost trimis de unul din miniștri. Din acest punct de vedere există niște vicii de procedură. Pe fond, trebuie să vedem ce anume trebuie protejat în zona Roșia Montană. Trebuie îmbinată o politică de păstrare a patrimoniului și care să ne permită să exploatăm resursele pe care le avem”, a susținut Teodor Meleșcanu.

Mihai Tudose a spus că declararea de către UNESCO a zonei Roşia Montană ca arie protejată ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor. „Poate îl întrebaţi şi pe domnul Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.

Fostul premier Dacian Cioloș a reacționat față de acuzațiile aduse de Mihai Tudose și a abordat subiectul Roșia Montană și pe Platforma România 100, proiectul inițiat de el.

„Istoria de peste 2000 de ani, multietnică și pluriconfesională a Roșiei Montane, căreia îi stau mărturie casele, bisericile, străzile, galeriile romane, vestigiile istorice, obiceiurile, căreia îi stă mărturie însăși comunitatea actuală, formează împreună o adevărată amprentă identitară națională și un peisaj cultural unic în lume.

Bagatelizarea acestui subiect în interviul acordat de Premierul Tudose și reducerea lui la „gropițe”, „râme” și „libelule” este nedemnă de Prim-ministrul României și, mai ales, denigratoare la adresa unui simbol al patrimoniului identitar național”, se precizează, printre altele, pe Platforma România 100. Întreaga reacție a fostului premier o puteți citi – aici.

Ca răspuns la afirmațiile lui Tudose, comunitatea Uniți Salvăm Roșia Montană acuză guvernul că s-ar fi înțeles cu Gabriel Resources în privința zonei respective.

„Campania Roșia Montană cere de urgență premierului Tudose să nu permită distrugerea Roșiei Montane prin încheierea arbitrajului cu Gabriel Resources. Un compromis între cele două părți în litigiu ar avea valoare de lege pentru România și ar putea duce la retragerea dosarului de nominalizare în lista UNESCO și acordarea de avize pentru începerea minei”, se arată în comunicatul Uniți Salvăm.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.