Medicul Streinu-Cercel: Coronavirusul e de 10 ori mai slab decât virusul gripal

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a declarat că noul coronavirus COVID-19 este de 10 ori mai slab decât virusul gripal.

„Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa. Lumea medicală, vorbesc. Văd că se alertează și ceilalți care nu ar trebui.

Alerta de la nivelul lumii medicale este una, pentru că noi trebuie să știm și să verificăm de fiecare dată cu ce venim în contact (…).

Noi avem pe teritoriul României cel puțin patru coronavirusuri, altele decât noul coronavirus care dau infecții de tip respirator sau digestiv, fără niciun fel de problemă, în timpul anului. Deci nu se pune problema că nu știm de coronavirus și că nu ar fi în România. Sunt virusuri de tip coronavirus, dar altele decât noul coronavirus”, a explicat medicul Streinu-Cercel, la Digi24.

Medicul a mai spus că trebuie să ne spălăm din abundență cu apă și săpun pe mâini, pe față și să evităm să ducem mâna la față, la nas sau la ochi. De asemenea, dacă am tușit în palmă sau am strănutat trebuie să ne spălăm.

Ministrul Sănătății: „Facem apel la calm și rațiune”

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a declarat că între 82 și 85% dintre cazurile de pacienți infectați cu coronavirus fac o formă ușoară sau moderată a bolii.

„A fost o cantitate impresionantă de fake news, a fost debitată, practic, circulă de două luni. (…) Ce este important de reţinut: că este o formă uşoară sau moderată de viroză în majoritatea cazurilor şi la nivel mondial zeci de mii de pacienţi s-au vindecat şi sunt sănătoşi în acest moment. Suntem departe de scenariul apocaliptic care se prezintă în unele articole: virusul ucigaş, a declarat ministrul Costache, la B1 TV.

Ministrul Sănătății a mai spus că aceată situație a fost folosită și ca armă electorală: ”Este frica de necunoscut şi, din păcate, vă asigur că dacă am fi avut această situaţie acum doi ani sau peste doi ani, lucrurile ar fi trecut foarte simplu. În momentul de faţă, suntem şi într-o perioadă electorală şi această situaţie este folosită şi ca armă electorală, o idee care generează frică.

Important e să comunicăm adevărul şi populaţia va înţelege în final. Este important să ne concentrăm pe măsurile de izolare a acestui focar pe care îl avem în Gorj şi a nu avea o evoluţie foarte accelerată pe teritoriul României”, a subliniat Costache.

Ministrul a mai spus că acest coronavirus poate deveni o formă nouă de gripă, cum este gripa sezonieră. „Este un scenariu posibil ca anii viitori să avem acest coronavirus care să revină. Probabil anul viitor va fi mai simplu. (…) Probabil se va atenua virusul în cursul verii, nu al primăverii şi particularitatea este că rămâne mult timp pe suprafeţe”, a mai precizat Costache.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.